Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem z ogórków kiszonych w curry
Kto nie lubi zup, chyba nie ma takich osób u nas przewagą obiadów są właśnie zupy. Jak to mąż mówi obiad bez zupy to nie obiad, dlatego moją propozycją obiadową jest zupa z ogórków kiszonych w curry oczywiście tego roczne ale nie mogłam się oprzeć aby z nich ugotować zupę i sprawdzić jej smak, no i nie żałuję zupa wyszła przepyszna aż brali dokładki, dodam że zupa jest z dodatkiem ziemniaków oraz ryżu
składniki:
- 0,5 kg kości żeberkowych na zupy,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych w curry,
- 6 - 8 średnich ziemniaków,
- 2 łyżki ryżu,
- 1 garść lub 2 łyżki pokrojonych liści pora i selera,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 0,5 kubka 330 ml śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka suszonego kopru
wykonanie:
Gdy wstawimy w dwóch litrach wody na ogień z garnkiem kości żeberkowe z suszoną włoszczyzną i pół łyżki przyprawy uniwersalnej ja używam Doprawka więc doprawienie zupy zależy od przyprawy jaką kto używa. Jak już całość się zagotuje wtedy zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do pół miękkości mięsa na kościach żeberkowych. A w międzyczasie przygotować ogórki kiszone Ogórki kiszone w curryczyli zetrzeć je na tarce jarzynowej a do miski ze startymi ogórkami wlać cały sok ze słoika
Jak już kości na zupę lub dowolny kawałek mięsa są na wpół miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać od razu dwie łyżki ryżu, zamieszać i gotować na średnim ogniu średniego gazu do miękkości dodanych ziemniaków oraz ryżu, w czasie gdy ziemniaki robią się już miękkie wtedy dodać pokrojone liście pora i selera i pogotować do ich miękkości około 10 minut. Po wyznaczonym czasie przełożyć z salaterki starte ogórki wraz z sokiem i gotować na wolnym ogniu do zmiękczenia ogórków ( można także podsmażyć je na maśle zanim dodamy do gotującej się zupy ). W trakcie gotowania się zupy już z ogórkami doprawić ją do smaku przyprawą uniwersalną i przygotować śmietanę czyli do śmietany wsypać łyżeczkę cukru i dodać gorący wywar od zupy wymieszać do momentu aż ze śmietany nie będzie grudek
Jak już w gotującej się zupie ogórki tarte są dość miękkie wtedy wlać śmietanę przygotowaną w trakcie gotowania, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła i zagotować przez 2 minuty cały czas mieszając na wolnym ogniu, pod koniec gotowania wsypać suszony lub świeży pokrojony koper zamieszać i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś z Państwa nie może z jakiegoś powodu dodawać do zup śmietany można ją pominąć
Ugotowana i aromatyczna zupa ogórkowa z ogórków kiszonych w curry wyszła bardzo smaczna a do tego kwaskowata taką jaką lubimy, jeżeli ktoś z Państwa nie lubi kwaśnych zup wtedy nie dolewać soku z ogórków a dodać same starte ogórki. Zupa ogórkowa w sam raz nadaje się na takie chłodne dni jakie obecnie mamy. Do wlania zupy już na talerz można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz