Zupa krupnik z czosnkiem niedźwiedzim
Dzisiejszą moją propozycją dla Państwa będzie przepis na przepyszny krupnik z czosnkiem niedźwiedzim suszonym. Powiem wam że smak zupy jest dużo smaczniejszy niż zwykły krupnik a i oczywiście zdrowy chociaż ugotowany na porcjach rosołowych, w sam raz na chłodne dni jakie obecnie mamy może nie u wszystkich ale akurat u nas przechodzą teraz deszcze więc gorący krupnik jak najbardziej polecam to jedna z ulubionych zup Polaków
składniki:
- 3 porcje rosołowe kadłuby z kuprem 350 g,
- 2 małe marchewki,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 garść pokrojonych liści pora,
- 6 średnich ziemniaków,
- 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 mały pęczek pokrojonej natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać opłukane i oczyszczone porcje rosołowe, włożyć dowolnie pokrojoną marchew i całość zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować do pół miękkości mięsa na porcjach. W trakcie gotowania się wywaru delikatnie zebrać największe szumowiny które powstaną z gotowania się mięsa a następnie wsypać dowolną przyprawę uniwersalną ( ja używam Doprawkę ) a także pokrojone liście pora mogą być mrożone i suszoną włoszczyznę. Krupnik jak rosół czym wolniej będzie gotowany tym bardziej będzie klarowny a nie mętny
Gdy już mięso na porcjach rosołowych jest na pół miękkie ( ja już wiem na wyczucie kiedy dodać resztę składników ) wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz na ziemniaki wsypać drobną kaszę jęczmienną i całość gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości ziemniaków oraz kaszy w międzyczasie jeśli będzie potrzeba doprawić jeszcze do smaku przyprawą uniwersalną
Jak już ziemniaki z kaszą są wystarczająco miękkie wsypać suszony czosnek niedźwiedzi a także dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i wsypać najlepiej świeżo zmielony pieprz naturalny, jak już zupa z czosnkiem niedźwiedzim pogotowała się przez 5 minut wtedy dodać świeżą lub mrożoną pokrojoną drobno natkę pietruszki i także na wolnym ogniu pogotować przez 5 minut. Po wyznaczonym czasie gotowania i zamieszania całości zdjąć z ognia i odstawić na chwilę aby krupnik nabrał smaku wszystkimi warzywami z zupy. W międzyczasie gdy zupa przechodzi smakiem w czasie zdjęcia jej z ognia przygotować specjalnie do krupniku cebulę pokroić ją w plastry nasolić i odstawić aby zmiękła
Ugotowaną gorącą zupę pyszną sycącą i mocno wiosenną podałam u nas obowiązkowo z nasoloną cebulą, zawsze tak jadaliśmy w domu rodzinnym i do dziś mi tak zostało. Często mnie pytacie jak to jeść zupę z nasoloną cebulą a już wyjaśniam do buzi bierze się krążek nasolonej cebuli już zmiękczonej gryziemy a następnie zajadamy zupę i całość się łączy, jeżeli ktoś jeszcze tak nie jadł a lubi cebule to polecam jak najbardziej zupa wtedy smakuje jeszcze bardziej
Komentarze
Prześlij komentarz