Wątróbka smażona w jajku i mące
Co powiecie na szybki Niedzielny obiad ? lubicie może w aby szybko ugotować i mieć Niedzielę tylko dla siebie ? jeśli tak więc zapraszam was na szybki i pyszny w wykonaniu obiadek z wątróbki drobiowej o ile lubicie. U mnie w domu przepadamy za wątróbką nie tylko drobiową ale również wieprzową czy wołową choć tak szczerze to wołową ciężko teraz zakupić są braki w sklepach
składniki:
- 450 g wątróbki drobiowej kurzej,
- 1 jajko przepiórki lub małe kurze,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- 0,5 płaskiej łyżki przyprawy uniwersalnej
wykonanie:
Na początek oczyścić wątróbkę a następnie przełożyć ją do miski zalać gotującą wodą zamieszać i tak postąpić z wodą gotowaną trzy razy wtedy smażąca się wątróbka nie będzie aż tak pryskać, wypłukaną w gorącej wodzie wątróbkę przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody
Jak już dokładnie wątróbka ociekła z wody w której była płukana wtedy jajko rozbełtać widelcem w salaterce wraz z przyprawą uniwersalną, wątróbkę z durszlaka przełożyć do miski wlać przygotowane rozbełtane jako i wsypać mąkę pszenną całość delikatnie wymieszać do połączenia się jajka i mąki z wątróbką, może nie wygląda to ciekawie ale efekt końcowy państwa zachwyci
Na patelnię wlać na dno oleju i go lekko rozgrzać, ułożyć wymieszaną w jaku i mące wątróbkę i na wolnym ogniu średniego palnika gazu smażyć z obu stron na ładny rumiany kolor, podczas smażenia jej nie ruszać aby się nie rozpadała i broń boże aby nie dolewać zimnego oleju
Usmażoną z wierzchu chrupiącą a w środku mięciutką wątróbkę podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem ze smażenia wątróbki oraz ogórkiem kiszonym dwuletnie które sama kisiłam Ogórki kiszone
Komentarze
Prześlij komentarz