Surówka z marchewki i kapusty słodkiej
Czy lubicie swojskie surówki do obiadu ? a może jednak wolicie kupne ? ja jednak wolę sama przygotować surówkę w sam raz do drugiego dania. Dzisiejsza surówka składa się jedynie z marchwi, słodkiej kapusty, soli i śmietany oraz szczypty pieprzu świeżo zmielonego, powiem że surówka wyszła petarda zniknęła w mgnieniu oka
składniki:
- 2 duże marchewki,
- 0,5 główki średniej słodkiej kapusty,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 4 łyżki śmietany 12 %,
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu naturalnego
wykonanie:
Najlepiej swojską marchew o ile ktoś posiada obrać ze skórki, umyć i zetrzeć do salaterki na tarce jarzynowej o drobnych oczkach a następnie do startej już marchewki poszatkować jak najdrobniej kapustę słodką. Jak już mamy zszatkowaną całą kapustę wtedy wsypać sól i ręką ugniatając doprowadzić do zmiękczenia się kapusty
Gdy już ugnieciona kapusta jest miękka co będzie widoczne gołym okiem wtedy dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu naturalnego oraz 4 łyżki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego ( decyzja należy do Państwa ) i całość wymieszać łyżką do połączenia się marchwi z kapustą i śmietaną, odstawić na czas przygotowania drugiego dania do stołu
Pyszną swojską surówkę oczywiście zdrową bez chemii podałam z karkówką którą przygotowałam w przyprawie do mięsa posypaną czosnkiem niedźwiedzim i usmażoną na patelni oraz ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem ze smażącej się karkówki, obiad wyszedł bardzo smaczny a co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu
Komentarze
Prześlij komentarz