Surówka z buraczków do obiadu
Jak jest u was z przygotowaniem surówek ? wolicie gotowe kupne czy raczej przygotowane samodzielnie ? ja i moja rodzina wolimy swojskie chociaż wiemy co jemy bo te kupne to ni smaku ni zapachu zaś przygotowana własnoręcznie smakuje rewelacyjnie aż chce się ją zjeść nie tylko do obiadu
składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 słoik 500 g swojskich buraczków,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szczypta pieprzu naturalnego,
- 2 szczypty soli
wykonanie:
Na początek do salaterki dodać obraną i pokrojoną w drobniejszą kostkę cebulę, lekko ją posolić a następnie uciskając ręką doprowadzić do zmiękczenia cebuli oraz puszczenia przez nią soków. Po przygotowaniu cebuli dodać swojskie buraczki Buraczki tarte na zimę oraz szczyptę pieprzu naturalnego, całość wymieszać i wlać olej także wymieszać i pozostawić aby smaki się przegryzły, jeżeli będzie potrzeba doprawić według siebie octem oraz cukrem
Tak przygotowana surówka z buraczków z dodatkiem cebuli świetnie nadaje się do drugiego dania na przykład do mielonego lub żeberek kto jak woli, my w sumie buraczki lubimy do każdego dania głównego tylko nie zawsze pasuje do wszystkiego. Jeżeli ktoś z państwa nie lubi z jakiegoś powodu cebuli można ją pominąć i dodać na przykład szczypior
Komentarze
Prześlij komentarz