Słupki cukinii w cieście naleśnikowym
Witam Państwa serdecznie w słoneczny wtorek dziś jako przekąskę przygotowałam słupki młodej cukinii w przepysznym cieście naleśnikowym wykonanym z gęsich jajek powiem wam z mojego doświadczenia że ciasto z gęsich jajek jest mocno puchate i delikatne
składniki:
- 1 młoda cukinia 1,5 kg,
- 2 gęsie jajka,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 4 łyżki z górką mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- olej do smażenia,
- sól drobna do nasolenia cukinii
wykonanie:
Na początek cukinię dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, następnie odciąć końcówki z obu stron i pokroić na mniejsze części aby po pokrojeniu wyszły słupki. Przygotowaną cukinię oczyścić z nasion i wtedy pokroić w nie za grube słupki, wszystkie przygotowane słupki cukinii posolić drobną solą a następnie odstawić na 15 minut aby cukinia zmiękła ( nie obierać ze skórki no chyba że ktoś nie lubi to obrać ). W czasie gdy cukinia odpoczywa z solą wtedy przygotować ciasto naleśnikowe, do miseczki wbić całe jajka gęsie ( jeżeli ktoś nie ma możliwości dostania jajek gęsich można zastąpić kurzymi 5 sztuk ), wsypać mąkę dodać śmietanę oraz przyprawę uniwersalną i całość wymieszać za pomocą widelca na jednolitą gładką masę. Do przygotowanej masy wsypać suszony czosnek niedźwiedzi i dokładnie wymieszać do połączenia się składników
Gdy już mamy przygotowaną cukinię oraz ciasto naleśnikowe wtedy na patelnię wlać większą ilość oleju i go rozgrzać na średnim ogniu, po rozgrzaniu oleju z przygotowanej cukinii czyli słupków odlać wodę która powstała od soli i każdy słupek zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym układając je na rozgrzanym oleju i smażyć z wszystkich stron na piękny złoty kolor. Usmażone układać na talerzu dodam że na gęsim jajku smażone nie wchłaniają dużo tłuszczu
Usmażona cukinia w cieście naleśnikowym rewelacyjnie smakuje na gorąco jak również na zimno czyli gdy wystygnie, Taka cukinia fajnie sprawdzi się jako przekąska przed telewizorem gdy oglądamy swój ulubiony serial a nawet w czasie gdy oglądamy Kuchenne Rewolucje 😂. Z tego co się orientuję jako amator cukinia jest bardzo zdrowa a zarazem według mego doświadczenia jest bardzo syta gdy przygotujemy ją właśnie w taki sposób czyli w cieście naleśnikowym
Komentarze
Prześlij komentarz