Reklama

Wyszukaj przepis

Proste ciasto z colą i kisielem

Co byście powiedzieli na przepyszne proste ciasto z dodatkiem coli oraz kisielu na gęsich jajkach ? powiem Państwu w sekrecie że warto nie dość że szybko się je wykonuje to jeszcze bardzo dobrze smakuje, chociaż bez owoców to smak mega dla naszych podniebień jak najbardziej

składniki:

  • 2 gęsie jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 kisiel w proszku malinowy 38 g,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka coli,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka z górką kakao,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Na początek do miski wbić całe jajka gęsie o temperaturze pokojowej lub cztery do sześciu kurzych, wsypać cukier i na najwyższych obrotach miksera zmiksować na puszystą masę. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki oraz proszek kisielu a także proszek do pieczenia, wlać colę oraz olej i również wszystko zmiksować przez co najmniej 5 minut do połączenia się ze sobą wszystkich składników, przygotowaną tak masę odstawić na 2 minuty aby zaczął pracować proszek do pieczenia

Jak już masa na ciasto odstała wyznaczony czas, blaszkę 35/25 a nawet mniejszą wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać większą część ciasta do przygotowanej blaszki zaś do mniejszej części ciasta dodać kakao i za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się w jedną całość. Na jasne ciasto dowolnie łyżką wylewać ciasto ciemne a następnie końcówką łyżki wykonać tak zwane esy - floresy. Widoczne na zdjęciach bąbelki są oznaką pracy ciasta

Przygotowane w blaszce ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu można dowolnie udekorować ja zrobiłam polewę kakaową z dwóch łyżek wody, 1 łyżki masła, 4 łyżeczek cukru i 3 łyżeczek kakao polewy nie gotować tylko podgrzewając mieszać aż wszystko się rozpuści

Gotowe ciasto idealnie nadaje się do kawy na weekend i nie tylko, bardzo dobrze smakuje dzięki gęsim jajkom jest puszyste i wilgotne rozpływa się w ustach jeżeli ktoś będzie miał ochotę można przełożyć je dowolnym dżemem, marmoladą lub kremem. Jak najbardziej polecam przygotowanie takiego ciasta jest szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika

Komentarze

Popularne posty