Łopatka pieczona w ziołach
Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje, jak to mówią kto spać nie może ten od rana w kuchni działa, tak więc w Niedzielę wszystko przygotowałam a rano wzięłam się za pracę aby przygotować pyszne mięsko na kanapki
składniki:
- 720 g łopatki wieprzowej,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 2 łyżki pomidory ziołowe z czosnkiem i bazylią,
- 1 łyżka soli morskiej z pieprzem czarnym,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżki soli morskiej z przyprawą w stylu orientalnym,
- 1 łyżka majeranku,
- 50 ml wody
wykonanie:
Zakupiony kawałek łopatki może być nawet kilogram lub kto ile ma ochotę opłukać i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego a następnie przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy i wlać olej ( nie wsypywać przyprawy uniwersalnej oraz nie wlewać wody ). Dodane przyprawy z olejem dokładnie wmasować w mięso, nakryć folią aluminiową i pozostawić na noc w lodówce aby się zamarynowało i aby mięso przeszło smakiem przypraw
Następnego dnia zależy od pory kiedy wstaniecie wyjąć mięso z lodówki i przełożyć je z całą zawartością z miski do naczynia w którym będziecie piec mięso. Przygotowane wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec 2 godziny co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę, 0,5 godziny przed końcem pieczenia się mięsa nakryć je folią aluminiową a w trakcie końcowej fazy pieczenia wlać wodę i doprawić przyprawą uniwersalną aby mięso nie miało smaku trawy czyli jakby było nie posolone
Upieczone mięso z łopatki na kanapki wyjąć z piekarnika i pozostawić w naczyniu aby podczas studzenia wchłonęło tłuszcz który powstał w trakcie pieczenia się mięsa, wystygniętą już kulę mięsa przełożyć na talerzyk - talerz i śmiało można kroić na kanapki. Może nie jest miękkie tak jak gotowane ale jest bardzo smaczne i nasiąknięte przyprawami na tyle że smak jest rewelacyjny i mięso znika w mgnieniu oka. Powiem Państwu tyle czosnek niedźwiedzi dodany do mięsa pieczonego to strzał w dziesiątkę
Komentarze
Prześlij komentarz