Mielone z dodatkiem majonezu i surowego kalafiora
Co tam u Państwa dziś w menu obiadowym ? ja dziś wymyśliłam kolejne pyszne kotlety mielone które myślę że każdemu przypadną do gustu ponieważ smak jest mega mega rewelacyjny a co najważniejsze bardzo szybko się je przygotowuje w sumie jak każde kotlety mielone. Mam dużo przepisów na mielone ale za każdym razem co robię zaskakuję samą siebie
składniki:
- 500 g mięsa mielonego chudego z szynki wieprzowej,
- 2 jajka rozmiar M,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka hummus paprykowy,
- 6 łyżek bułki tartej drobnej,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 100 g surowego kalafiora,
- 25 ml wody gotowanej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Do miski przełożyć całe mięso mielone z chudej szynki lub po prostu zakupić chudą szynkę i samodzielnie ją zmielić a następnie dodać wszystkie przyprawy z opisu bez wody i oleju, kalafior zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wbić całe jajka. wszystko dokładnie wymieszać ręką a następnie wyrobione wymasować na jednolitą masę, tak przygotowane odstawić na 15 minut aby masa odpoczęła i napęczniała od bułki tartej
Gdy masa już odpoczęła na dużą patelnię wlać olej tyle aby zakryło całe dno patelni i go rozgrzać następnie w dłoniach formować dowolnej wielkości kotlety układać je na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na ładny złoty kolor. Po usmażeniu kotletów wlać 25 ml gotowanej wody i podsmażyć tylko tyle gdy odwrócimy kotlety na drugą stronę podczas dodania wody, usmażone zdjąć z ognia i gotowe. Kotlety po dodaniu wody lekko będą pryskać ale proszę się tym nie przejmować można nakryć pokrywką
Przesmaczne wymyślone prze ze mnie kotlety mielone podałam z ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem ze smażących się kotletów oraz jako surówka buraczki czerwone Buraczki tarte na zimę moje własne przygotowane na zimę z olejem i pieprzem naturalnym. Kotlety są naprawdę godne polecenia więc warto je wypróbować będą Państwo mile zaskoczeni
Komentarze
Prześlij komentarz