Dżem bananowo - jabłkowy z galaretkami
Słyszeliście Państwo może o dżemie bananowym ? mam dziś dla was taką propozycję a powstała ona dosłownie w chwili ponieważ miałam nadmiar bananów a że nie przejedliśmy ich i żal wyrzucić dlatego powstał moim zdaniem pyszny dżem bananowo - jabłkowy a że nie dodaję nigdy żadnych żelatyn ani tym podobnych dlatego zawsze moje dżemy zagęszczam galaretkami
składniki:
- 4 kg mocno dojrzałych bananów,
- 1 kg jabłek kwaskowatych,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 galaretki cytrynowe 75 g każda,
- 2 galaretki pomarańczowe 75 g każda,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Na początek przygotować dojrzałe banany a mianowicie obrać je ze skórki i z obu stron odciąć końcówki, pokroić w nie za grube plasterki. Na dno garnka wlać około 100 ml przegotowanej wody i gdy tylko się zagotuje przełożyć przygotowane wcześniej banany smażyć je co jakiś czas mieszając na wolnym ogniu do czasu aż zacznie robić się papka. Jak już jest widoczna papka z bananów wtedy dodać jabłka starte na tarce jarzynowej przygotowane w czasie smażenia się bananów i również smażyć na wolnym ogniu najlepiej na małym palniku gazu na najmniejszej mocy do momentu aż starte jabłka zmiękną, banany w trakcie smażenia można rozgniatać drewnianą łyżką
Gdy w czasie spróbowania smażących się owoców nie wyczuwamy twardości jabłka wtedy wsypać cukier i co jakiś czas mieszając aby owoce na dżem nie przystały do dna garnka smażyć nadal na wolnym ogniu aż będzie już widoczna papka na dżem co jakiś czas spróbować choć moim zdaniem tyle cukru wystarcza chyba że ktoś woli mniej słodki to wtedy dodać tylko jedną szklankę cukru
Jak już konsystencja na dżem nam odpowiada ( może nie wygląda taki dżem zachęcająco ale zapewniam że warto go zrobić ) wtedy wsypać obie galaretki cytrynowe lub jakie Państwo mają ochotę smak zależy od Państwa gustu. Podsmażyć z galaretką cytrynową przez 15 minut a po wyznaczonym czasie wsypać obie galaretki pomarańczowe, najpierw dodałam jedną ale po sprawdzeniu smaku zdecydowałam o wsypaniu drugiej galaretki którą wsypałam w trakcie smażenia się całości i także smażyć z nią przez 15 minut praktycznie cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki od wsypanej galaretki
Usmażony jeszcze gorący dżem bananowo - jabłkowy z galaretkami przełożyć do wyparzonych słoików dowolnej wielkości szczelnie zakręcić również wyparzonymi nakrętkami. Do dużego garnka na dno położyć ścierkę ustawić na niej słoiki z dżemem i wlać gorącej wody tyle aby zakryła połowę słoików, tak przygotowane wstawić na ogień i od czasu zagotowania się wody ze słoikami pasteryzować na średnim ogniu przez 20 minut, po wyznaczonym czasie pozostawić słoiki z dżemem w garnku do ostygnięcia całkowitego lub do góry dnem na ściereczce na całą noc. Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk słoików różnej wielkości
Gotowy gesty dżem konsystencją przypominający powidła jest mocno wyczuwalny smak banana a za sprawą kwaskowatych jabłek oraz galaretek ma świetny kwaskowaty posmak, taki dżem z bananów dobrze nada się dla małych dzieci jako mus a także jako dodatek do naleśników lub placków różnego rodzaju choćby racuchów. Dżem przygotowałam z myślą o moim wnusiu a przy okazji banany się nie zmarnowały ponieważ wykorzystałam je na pyszny dżemik który wymyśliłam z głowy, jeżeli ktoś z Państwa nie wie do czego wykorzystać banany to polecam przygotowanie takich pyszności
Komentarze
Prześlij komentarz