Ciasto " SALCESON " z gruszkami
Obecnie mamy sezon i wysyp gruszek w związku z tym że dostałam je od koleżanki postanowiłam upiec ciasto. Ciasto tak słynny salceson który jest z jabłkami zamieniłam na gruszki chociaż na blogu mam również z rabarbarem, co do owoców to można dodawać kto jakie ma ochotę tylko wtedy czas pieczenia jest różny. Ale przecież to nie jest najważniejsze lecz to jak smakuje ciasto czyż nie ?
składniki:
- 4 jajka rozmiar M,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2,5 łyżeczki kakao,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo:
- 5 gruszek
polewa kakaowa:
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka wody,
- 3,5 łyżeczki kakao,
- 3 łyżeczki cukru
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier i całość miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jednolitej pulchnej masy. Jak już mamy idealną masę jajeczną wtedy dodać resztę składników i zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników na jednolitą masę, całość po miksować przez 3 minuty. Odstawić ciasto aby odpoczęło a w międzyczasie przygotować gruszki obrać je ze skórki, wydrążyć nasienie z pestkami i pokroić oczyszczone gruszki w dowolne kawałki
Gdy ciasto już odpoczęło wtedy dodać przygotowane wcześniej gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać całość łyżką do połączenia się gruszek z ciastem. Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35 / 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, wyrównać wierzch i odstawić do czasu nagrzania piekarnika około 10 minut
Jak już piekarnik mamy rozgrzany ustawiony na 180 stopni włożyć przygotowane ciasto na drugą półkę od dołu i piec przez 1 godzinę i 10 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika przez chwilę zostawić je w blaszce a gdy lekko przestygnie wyjąć razem z papierem na deskę aby nie zaparowało dołem od blaszki, poczekać aż ostygnie. Po ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru i można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przygotowując polewę nie gotować jej tylko mieszając na ogniu doprowadzić do połączenia się składników, ciasto z polewą pozostawić do zastygnięcia
Ciasto Salceson to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast które zawsze wychodzi i wyjdzie nawet osobie takiej która nigdy nie miała nic do czynienia z pieczeniem ciast. Powiem wam że zastąpienie jabłek gruszkami to świetny pomysł, ciasto jest obłędnie smaczne i miękkie a zarazem wilgotne. Jak najbardziej polecam do kawy, herbaty czy choćby zimnego mleka, idealnie sprawdzi się również w czasie gdy spodziewamy się gości a nawet na święta czy dzieciom na imprezy szkolne
Komentarze
Prześlij komentarz