Bajaderki
Zostają wam czasami bułki drożdżowe lub ciasta i nie wiecie co z tym zrobić ? mam specjalnie dla Państwa taki przepis na tak zwane " czyszczenie domu " 😂😂. Pomysł na te bajaderki podała mi moja ciocia Barbara a wyszło to w praniu 😁😁😁 ponieważ miałam nadmiar bułek drożdżowych z rabarbarem z Biedronki a rodzinka tego nie przejadła wyrzucić szkoda więc powstały pyszne bajaderki
składniki:
- 250 g margaryny Kasia lub masło,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 słoik powideł śliwkowych 300 g,
- 9 - 10 sztuk bułek drożdżowych z rabarbarem
wykonanie:
Na sam początek do małego garnka przełożyć margarynę lub masło, wsypać cukier i kakao, wlać wodę i całość lekko zagotować do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników oczywiście co chwilę mieszając aby cukier nie zbrylił się na dnie garnka. Przygotowaną masę pozostawić do ostygnięcia
Gdy już masa wystygła na tyle że można włożyć rękę wtedy wkruszyć wszystkie bułki drożdżowe jakie kto ma lub dowolne ciasto, przełożyć do całości całe powidła śliwkowe lub ulubiony gesty dżem i wtedy całość wymieszać nawet za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą a następnie odstawić aby napęczniało
Z napęczniałej już masy nabierać dowolny kawałek masy i w dłoniach uformować kuleczki, w środek można dać orzeszka laskowego lub migdała takim sposobem bułki się nie zmarnują i mamy fajną słodką przekąskę dla spodziewających się gości. Przygotowane kuleczki bajaderek obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce a także można oblać je polewą kakaową
Przygotowane ułożone kuleczki bajaderek na dużym talerzu włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny aby zastygły i całość związała się ze sobą, po wyznaczonym czasie można podać gotowe słodkości dla dzieci a także dla spodziewających się gości
Wykorzystanie bułek drożdżowych do bajaderek to świetny pomysł na niezmarnowanie jedzenia, bajaderki z dodatkiem drożdżówek i rabarbaru mają fantastyczny słodko - kwaskowaty smak. Z podanych składników wychodzi sporo kuleczek bajaderek, jeżeli nie zjecie ich od razu można bez problemu je zamrozić i wyjąć co najmniej 1 godzinę przed przyjazdem gości. Jeżeli jeszcze takich nie jedliście to jak najbardziej polecam skorzystać z tego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz