' Ala kartacze z pieczarkami
Co byście powiedzieli na ' Ala kartacze z nadzieniem pieczarkowym ? nie są to typowe kartacze ponieważ jest przewaga ziemniaków tartych surowych no chyba że się nie znam bo w sumie sama je wymyśliłam od A do Z nigdzie nie podglądałam i nie ściągnęłam przepisu z Google jest na prawdę mój w całości jeżeli zechcecie skorzystać to bardzo polecam bo warto i wcale nie ma przy nich tak dużo pracy jakby się wydawało
składniki:
- 380 g ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego,
- 820 g ziemniaków surowych przed obraniem 6 sztuk,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
farsz z pieczarek:
- 2 średnie cebule 250 g,
- 500 g pieczarek,
- 2 płaskie łyżki swojskiego smalcu,
- 2 większe szczypty soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego świeżo zmielonego
wykonanie:
Na początek ziemniaki z dnia poprzedniego które były przechowane w lodówce przełożyć do miski i nie trzeba ich mielić jeśli były tłuczone to wystarczy w rękach lepiej rozgnieść. Następnie surowe ziemniaki obrać, umyć i osuszyć a po osuszeniu zetrzeć je na ręcznej tarce dostosowanej do ziemniaków, po starciu wszystkich już ziemniaków przełożyć razem z sokiem ziemniaczanym na ścierkę i dokładnie wycisnąć aby z ziemniaków startych był wiór, soku nie wylewać lecz pozostawić na chwilę aby osiadł krochmal po tym czasie wylać delikatnie wodę a krochmal łyżką przełożyć do miski z ziemniakami. Do przygotowanych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i można lekko posolić, całość dokładnie wymieszać - wyrobić ręką do połączenia się wszystkiego na jednolitą masę
Przygotowaną masę na kartacze odstawić pod ściereczką i zabrać się za przygotowanie farszu pieczarkowego, na patelnię dodać smalec może być nawet ze skwarkami a na smalec przełożyć cebulę pokrojoną w drobniejszą kostkę, całość podsmażać na jasno złoty kolor w międzyczasie soląc cebulę. Po podsmażeniu cebuli na smalcu przełożyć oczyszczone i pokrojone drobniej pieczarki wraz z nóżkami i smażyć wszystko co jakiś czas mieszając na dużym ogniu do czasu aż z dodanych pieczarek wyparuje cały sok, w trakcie smażenia końcowego wsypać pieprz naturalny najlepiej świeżo zmielony lecz jeśli ktoś nie posiada można dać normalny naturalny. Usmażone pieczarki zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
Gdy już farsz pieczarkowy ostygł wtedy do ręki nabierać dowolny kawałek masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć go w dłoni a na jego środek nałożyć sporą łyżkę farszu pieczarkowego następnie skleić i uformować kulkę ziemniaczaną 😂. Przygotowane kulki ziemniaczane ułożyć na talerzu a w międzyczasie do garnka wlać wodę posolić ją i doprowadzić do zagotowania. Jak już woda się zagotuje wtedy włożyć kartacze w zależności od średnicy garnka mi weszły wszystkie czyli 8 sztuk , gdy się zagotują i wypłyną na wierzch wtedy ogień zmienić na średni i tak gotować przez 15 minut, kartacze w czasie gotowania same będą się obracać lecz można im też trochę pomóc. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej
Tak przygotowane kartacze to świetne rozwiązanie na pomysł obiadowy no i zawsze to inne niż z mięsem, kartacze można podać okraszone resztką farszu który pozostał lub jeżeli ktoś woli wtedy podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub słoninę i będą ładne skwarki. Moim zdaniem to taka wersja bezmięsna trochę wegetariańskie gdyby nie smalec. Z tego przepisu co podałam farsz może być dowolny mięsny, grzybowy, a nawet z dodatkiem podsmażanej kapusty, takie właśnie z kapustą na pewno jeszcze wykonam i podam Państwu przepis. Kartacze są bardzo smaczne i syte dodam że z podanych składników obiad jest dla dwóch osób
Komentarze
Prześlij komentarz