Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i kaszą jęczmienną
Witam serdecznie dziś podzielę się z Państwem przepisem na pyszną zupę. Od razu na początku przepraszam za jakość zdjęć ale opiekuje się tatą i nie mam moich talerzy ani ozdób u nich w domu, lecz przepis będzie oczywiście mój
składniki:
- 3 skrzydełka kurczaka,
- 2 łyżki włoszczyzny pokrojonej dowolnie,
- 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 szklanka fasoli młodej bez strączków,
- 3 garście fasoli szparagowej że strączkami,
- 6 średnich ziemniaków,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
- 1 liść laurowy duży,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 1 szklanka pojemność 210 ml
wykonanie:
Do garnka wlać półtora litra wody, dodać skrzydełka kurczaka lub dowolne mięso oraz włoszczyznę łącznie z marchewką pokrojone dowolnie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu pogotowia z dwadzieścia minut, po wyznaczonym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kasze i gotować do pół miękkości ziemniaków
Jak już ziemniaki są na pół miękkie wtedy wsypać według swego smaku przyprawę uniwersalna, dodać ziela oraz liść laurowy a następnie wsypać fasolę młoda szparagową oczyszczona że strączków czyli same fasolki a następnie dodać mrożoną lub świeża młoda fasolkę szparagową pokrojoną na dowolnie kawałki i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości obu dodanych fasoli
Gdy obie fasole oraz ziemniaki i cała reszta są już dość miękkie wtedy jeszcze doprawić według swego smaku przyprawa uniwersalną jeśli ktoś lubi można dodać kostkę rosołowa choć nie ma takiej potrzeby. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia, można dla lepszego smaku wsypać płaska łyżeczkę soli ziołowej
Ugotowaną pyszną i aromatyczna zupę fasolowa z fasolką młoda szparagową z ziemniakami i kaszą jęczmienną podałam z gotującym się w zupie skrzydełkiem kurczaka. Trzeba korzystać puki jeszcze jest młoda fasola 😁
Komentarze
Prześlij komentarz