Zupa marchwianka z ziemniakami i ryżem oraz dodatkiem soku ogórkowego
Witam was w ten piękny słoneczny dzień choć sama osobiście nie znoszę takich upałów. Dziś podzielę się z Państwem przepisem na zupę z czasów mojego dzieciństwa, zawsze nam mama taka gotowała aby ukryć marchew której rodzeństwo nie lubiło
składniki:
- 3 sztuki podudzia z kurczaka 450 g,
- 3 średnie marchewki,
- 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1 liść laurowy duży,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 6 średnich ziemniaków,
- 3 łyżki ryżu,
- 0,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
- 0,5 łyżki kopru suszonego,
- 0,5 łyżki natki pietruszki suszonej
wykonanie:
Do garnka wlać 1 litr i 500 ml wody, dodać opłukane w zimnej wodzie podudzia kurczaka zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem zdjąć delikatnie powstałe szumowiny i po tym czasie dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy, ziela angielskie oraz łyżkę przyprawy uniwersalnej ( ja używam Doprawkę ) i całość gotować na małym ogniu do pół miękkości mięsa na podudziach drobiowych. Jak już mięso jest na pół miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew startą na tarce jarzynowej oraz ryż, wszystko od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu
Gdy ziemniaki oraz ryż są już wystarczająco miękkie wtedy wlać sok z ogórków kiszonych aby zneutralizować słodkość marchwi, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną jeśli będzie taka potrzeba chwilę pogotować na wolnym ogniu a po gotowaniu wsypać suszoną natkę pietruszki oraz kopru i także chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i zupa jest gotowa do spożycia jeżeli ktoś woli można koper i natkę pietruszki dodać świeżą
Ugotowaną przepyszną zupę z czasów dzieciństwa podałam z kawałkami mięsa z podudzi kurczaka gotowane razem w zupie. Taka zupa to zawsze to coś innego a smak niebo w gębie, jeżeli ktoś jadał podobne zupy w dzieciństwie to zna ten smak a jeśli nie to warto ugotować aby się przekonać jakie są smaczne no i oczywiście bardzo syte
Komentarze
Prześlij komentarz