Surówka z ogórków gruntowych
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najsmaczniejsza surówka jak dla mnie smaczniejsza od mizerii. Nadaje się nie tylko do obiadu ale również jako dodatek do kanapek
składniki:
- 8 średnich ogórków gruntowych,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 4 łyżeczki z górką cukru,
- 2 łyżki octu 10 %,
- 2 z górką łyżki śmietany 18 %
wykonanie:
Ogórki gruntowe zerwane prosto z pola umyć a następnie odciąć końce i wszystkie obrać ze skórki, po obraniu wszystkich ogórków zetrzeć je na tarce jarzynowej nie odlewając soku posolić i dokładnie wymieszać aby ogórki połączyły się z solą
Po przygotowaniu startych ogórków z solą, wsypać cukier, wlać ocet i dodać śmietanę i także całość wymieszać do połączenia się dodanych składników. Po wymieszaniu surówka jest gotowa do spożycia, jeżeli komuś nie podejdzie smak może ją dosolić i dodać octu i cukru według swego smaku
Gotowa surówka nawet gdy postoi nie za długi czas czyli od obiadu do kolacji nic się z nią nie stanie będzie równie smaczna jak podczas gdy się ją przygotowało. Tak jak wspomniałam na początku ta surówka może być również jako dodatek do kanapek na kolację lub śniadanie nie tylko do obiadu
Komentarze
Prześlij komentarz