Skrzydełka w sosie śmietanowo - mącznym
Jak tam u was w ten upalny dzień z obiadami ? ja dziś przygotowałam na szybko bo w niecałe trzydzieści minut pyszny obiadek jak za czasów dzieciństwa, bardzo często mama nam przygotowywała taki sos jest bardzo smaczny i syty
składniki:
- 10 sztuk skrzydełka dzielone w marynacie " Piwoszki ",
- 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 2,5 szklanki przegotowanej wody,
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Do małego garnka wlać 2,5 szklanki wody, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną 0,5 płaskiej łyżki. Całość zagotować na wolnym ogniu i chwilę pogotować do miękkości warzyw z włoszczyzny suszonej, następnie gdy już są prawie miękkie dodać gotowe skrzydełka w marynacie " Piwoszki " i gotować na małym ogniu najmniejszego palnika do wyparowania 0,5 szklanki wody
Gdy już wody wyparowało pół szklanki a włoszczyzna jest idealnie miękka przygotować w szklance śmietanę z mąką i odrobiną wody, całość wymieszać do czasu aż nie będzie grudek z mąki. Przygotowaną śmietanę z mąką zalać gotujące się skrzydełka i gotować cały czas mieszając do czasu aż wyjdzie kremowy jednolity sos, na sam koniec wsypać suszony czosnek niedźwiedzi a także można doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną ja używam Doprawka ) lekko zagotować, zdjąć z ognia i gotowe
Przygotowane skrzydełka w sosie śmietanowo - mącznym podałam z ziemniakami polane sosem i posypane delikatnie czosnkiem niedźwiedzim suszonym a jako surówkę przygotowałam tradycyjną mizerię ze swojskich ogórków gruntowych. Taki sos na który dałam przepis świetnie sprawdzi się również do kasz różnego rodzaju
Komentarze
Prześlij komentarz