Plastry szynki w sosie własnym
Mam dziś dla Państwa propozycję na obiad a mianowicie plastry szynki wieprzowej w sosie własnym, lubicie ? robiliście ? jeśli nie to spieszę się dla was z przepisem na pyszny obiad
składniki:
- 950 g szynki wieprzowej,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 0,5 łyżki papryki słodkiej,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego,
- 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki oleju,
- 3,5 szklanki wody,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 1 szklanka to poj. 210 ml
wykonanie:
Kupioną kulę szynki wieprzowej wyjąć z opakowania i pokroić na plastry po dwa centymetry, do przygotowanych plastrów wsypać wszystkie przyprawy z podanych składników oprócz wody i suszonej włoszczyzny. Całość przypraw wraz z olejem wetrzeć w plastry mięsa i odstawić na piętnaście minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso, po wyznaczonym czasie na suchą rozgrzaną patelnię ułożyć plastry mięsa z przyprawami i obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor
Gdy już plastry mięsa mamy ładnie obsmażone wtedy wlać wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę i od czasu zagotowania się wody w mięsie dusić na wolnym ogniu do miękkości plastrów szynki i zrobienia się sosu podczas duszenia, jeśli będzie taka potrzeba można według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną
Przygotowane już plastry szynki w sosie własnym podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi lekko sosem z mięsa oraz jako surówka mizeria z ogórka szklarniowego lecz każdy może zrobić swój zestaw obiadowy, ja podałam mój jako propozycję a Państwo zdecydujecie jak je podać według siebie
Komentarze
Prześlij komentarz