Reklama

Wyszukaj przepis

Plastry szynki w sosie własnym

Mam dziś dla Państwa propozycję na obiad a mianowicie plastry szynki wieprzowej w sosie własnym, lubicie ? robiliście ? jeśli nie to spieszę się dla was z przepisem na pyszny obiad

składniki:

  • 950 g szynki wieprzowej,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 szklanka to poj. 210 ml

wykonanie:

Kupioną kulę szynki wieprzowej wyjąć z opakowania i pokroić na plastry po dwa centymetry, do przygotowanych plastrów wsypać wszystkie przyprawy z podanych składników oprócz  wody i suszonej włoszczyzny. Całość przypraw wraz z olejem wetrzeć w plastry mięsa i odstawić na piętnaście minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso, po wyznaczonym czasie na suchą rozgrzaną patelnię ułożyć plastry mięsa z przyprawami i obsmażyć z obu stron na mocno rumiany kolor

Gdy już plastry mięsa mamy ładnie obsmażone wtedy wlać wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę i od czasu zagotowania się wody w mięsie dusić na wolnym ogniu do miękkości plastrów szynki i zrobienia się sosu podczas duszenia, jeśli będzie taka potrzeba można według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną

Przygotowane już plastry szynki w sosie własnym podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi lekko sosem z mięsa oraz jako surówka  mizeria z ogórka szklarniowego lecz każdy może zrobić swój zestaw obiadowy, ja podałam mój jako propozycję a Państwo zdecydujecie jak je podać według siebie

Komentarze

Popularne posty