Plasterki z młodych ziemniaków
Ziemniak to jedno z najbardziej lubianych i pożywnych warzyw które dodajemy do zup, drugich dań. Z ziemniaka można przygotować wiele pysznych i sytych dań zgadzacie się ze mną ? wiem z doświadczenia że już co raz to mniej ludzi sięga po ziemniaki bo wolą makaron no cóż nie każdy może je lubić
składniki:
- 1 kg - 1,5 kg ziemniaków młodych,
- 50 ml oleju,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 25 ml przegotowanej zimnej wody
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki następnie dokładnie umyć i przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były myte
Gdy już plasterki ociekły z nadmiaru wody, na patelnie wlać olej tyle aby zakryło całe dno rozgrzać go a następnie przełożyć wszystkie plasterki i je podsmażyć. Jak już lekko się podsmażyły przykryć pokrywką i na średnim ogniu dużego palnika gazu smażyć do miękkości ziemniaków co jakiś czas przemieszać
Jak już ziemniaki są miękkie podlać wodą i jeszcze przez chwilę smażyć również je przewracając a na sam koniec smażenia wsypać pół łyżki soli zamieszać podsmażając i zdjąć z ognia
Usmażone plasterki można podać na przykład z jajkiem sadzonym ja jednak podałam tylko z moją ulubioną surówką z ogórka gruntowego Surówka z ogórków gruntowych , taką mieliśmy ochotę na proste i szybkie danie obiadowe. Każdy może podać z czym ma ochotę nawet może być mięso w sosie
Komentarze
Prześlij komentarz