Placki ziemniaczane z dodatkiem majonezu
Nie macie jajek w zapasie a zachciało się wam placków ziemniaczanych ? nic straconego jajka można zastąpić majonezem, nie rozpadają się w trakcie smażenia i są mega chrupiące. Jeśli nie wierzycie zapraszam do skorzystania z przepisu
składniki:
- 15 średniej wielkości ziemniaków,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki z górką mąki pszennej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce przystosowanej do ziemniaków razem z cebulą. Do startych już ziemniaków z cebulą nie odlewając soku dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać do połączenia się składników w jedną całość
Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane wtedy na patelnię wlać oleju aby zakryło dno patelni, dobrze go rozgrzać a następnie nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej. Gdy z jednej strony placek się smaży i zacina się ścinać wtedy przekręcić go na drugą stronę i smażyć na złoty kolor. Usmażone placki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Gotowe placki ziemniaczane można podawać z cukrem, lub z cukrem i śmietaną a nawet jogurtem czy jeśli ktoś woli z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Placki z dodatkiem majonezu są bardzo smaczne, syte a co najważniejsze mocno chrupiące
Komentarze
Prześlij komentarz