Placki naleśnikowe na gęsim jajku
Jak dziś Państwa samopoczucie ? u mnie niestety kolejny dzień upałów, zero deszczu i nie ma czym oddychać dlatego dziś usmażyłam przepyszne placuszki na gęsim jaju. Jeżeli posiadacie gęsie jaja a nie wiecie jak je wykorzystać polecam serdecznie przygotować takie oto placki są mega mięciutkie
składniki:
- 1 gęsie jajo,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
- 1,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,
- 2 małe szczypty soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Do miski wbić całe gęsie jajko a następnie dodać resztę składników czyli mąkę, proszek do pieczenia, 2 szczypty (w palcach) soli, mleko oraz wodę i całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników następnie wlać olej i także zmiksować do czasu aż olej połączy się z ciastem
Gdy mamy już przygotowane ciasto na placki naleśnikowe na patelnię wlać kroplę oleju rozprowadzić po całej patelni ( tylko przy pierwszym placku ) dobrze rozgrzać a następnie wlać wlać po dwie chochle ciasta jak placek zacznie ścinać się z wierzchu wtedy odwrócić go za na drugą stronę i smażyć na złoty kolor
Po smażone wszystkie naleśniki ułożyć na talerzu a następnie posmarować dowolnym dżemem lub powidłami śliwkowymi i zawijać według swego uznania
Gotowe placki nadają się tylko do dżemów lub twarogu na słodko, krokietów z nich nie można zrobić ponieważ są bardzo puszyste i miękkie ponieważ pękają z tej delikatności aż rozpływają się w ustach. Z jajka gęsiego placki są mocno żółte i na prawdę mega smaczne
Komentarze
Prześlij komentarz