Ogórki kiszone z wodą z kranu
Dziś mam dla was propozycję na ogórki kiszone na zimę. Wiem każdy zapewne wie jak je wykonać jednak mimo wszystko podam wam mój przepis kiedy ogórki zawsze wychodzą chrupiące i twarde
składniki:
- 3 - 4 kg ogórków gruntowych,
- 0,5 - 1 łyżki soli drobnej,
- kwiat i łodyżki świeżego kopru,
- 1,5 ząbka czosnku,
- woda zimna z kranu,
- chrzan
wykonanie:
Do wyparzonego słoika litrowego lub pół litrowego na dno włożyć umyty kwiat kopru oraz zielone łodyżki, wsypać płaska łyżkę soli drobnej oraz dodać ząbki czosnku przekrojone na pół, można dodać również liście wiśni lub czarnej porzeczki następnie ułożyć ciasno umyte z odciętymi końcówkami ogórki, zalać zimną wodą z kranu, szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczęły fermentować. Najlepiej ustawić na ściereczce ponieważ podczas fermentacji będzie spływać ze słoików sok
Do litrowego słoika płaska łyżka soli drobnej a do pół litrowego pół łyżki soli. Po dwóch dniach dokręcić bardziej słoiki z ogórkami i nadal pozostawić je aby fermentowały. Dodam zdjęcia widocznej fermentacji po dwóch i trzech dniach
Zaś po czterech dniach gdy otworzyłam słoik do obiadu ogórki smakowały jak małosolne. Po pięciu dniach są już mocniej kiszone i wtedy można je wstawić w zimne miejsce lub jeżeli ktoś posiada wstawić do piwnicy. Polecam mi zawsze w ten sposób przygotowane ogórki wychodzą idealne i oczywiście mocno kwaśne
Komentarze
Prześlij komentarz