Ogórki kiszone z curry
Zauważyłam po wyświetleniach że lubicie moje przepisy zwłaszcza na przetwory, z tego właśnie powodu postanowiłam podać Państwu przepis na sprawdzone oczywiście prze ze mnie ogórki kiszone z dodatkiem curry. Pomysł oczywiście także mój z głowy mam nadzieję że przypadną wam do gustu
składniki na pół litrowe słoiki:
- 4 - 5 kg ogórków gruntowych,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- kwiat kopru,
- kawałek chrzanu,
- 1,5 ząbka czosnku,
- 0,5 łyżeczki curry,
- zimna woda z kranu
wykonanie:
Do wszystkich słoików pół litrowych włożyć kwiat kopru, umyty i obrany kawałek chrzanu, po półtora małego ząbka czosnku oraz wsypać sól i curry, poukładać ogórki najlepiej małe z odciętymi lekko końcami i zalać po sam wierzch wodą zimną z kranu, szczelnie zakręcić słoik i energicznym ruchem potrząsnąć aby rozpuścić sól oraz curry. Jeżeli ktoś ma ochotę zrobić w słoikach litrowych wtedy wsypać łyżkę soli drobnej i płaską łyżeczkę curry, dać czosnku po dwa ząbki przecięte na połowę oraz resztę składników i postąpić resztę zgodnie z opisem
Przygotowane ogórki pozostawić w ciepłym miejscu najlepiej na ścierce lub ręczniku ponieważ w czasie kiszenia ogórki będą buzować. Po drugim dniu ogórki już powoli zaczynają swoją pracę i wtedy kolejny raz trzeba je mocno dokręcić, a po pięciu dniach są już ładnie ukiszone co widać na dołączonym zdjęciu i wtedy można przenieść słoiki do zimnej piwnicy lub postawić w zimnym ciemnym miejscu
Jeden słoik z pięciu które robiłam na próbę otworzyłam do obiadu i powiem szczerze że nie żałuję mojego pomysłu na ogórki kiszone z curry ponieważ są przepyszne, dodałam do obiadu jako dodatek i w smaku są jak pyszne małosolne ogóreczki. Naprawdę szczerze polecam kto nie spróbuje nie będzie wiedział jak smakują
Komentarze
Prześlij komentarz