Kotleciki z pasków z fileta kurczaka
Sobotnie słoneczne popołudnie, jak u was prezentują się dziś obiadki ? zostawię z wielką przyjemnością Państwu nowy przepis na pyszne kotleciki z pasków fileta kurczaka. Lubicie szybkie dania obiadowe ? więc zapraszam po przepis gdzie kotleciki zrobicie w piętnaście minut
składniki:
- 400 g pasków z fileta z kurczaka,
- 1 gęsie jajko lub dwa kurze,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 5 łyżek przegotowanej zimnej wody,
- olej do smażenia
wykonanie:
Gotowe paski z fileta z kurczaka które można zakupić w Biedronce lub pokroić w paski samodzielnie pierś z kurczaka przełożyć do miski, wsypać przyprawę do kurczaka, czosnek niedźwiedzi suszony oraz drobną bułkę tartą i wbić całe jajko gęsie lub jeżeli ktoś nie ma to dwa kurze. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników, odstawić na dwie minuty a po wyznaczonym czasie gdy bułka w mięsie napęcznieje wlać wodę aby kotleciki nie były zbite i znowu wymieszać
Gdy mamy już przygotowane ciasto na kotleciki wtedy na patelnię wlać oleju troszkę więcej niż na dno patelni rozgrzać go a następnie na już rozgrzany nakładać po łyżce ciasta kotletowego rozpłaszczyć go za pomocą łyżki i smażyć z obu stron na średnim ogniu na piękny złoty kolor, usmażone kotleciki wyłożyć na talerz
Usmażone przepyszne kotleciki z fileta z kurczaka z dodatkiem bułki tartej podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz tegoroczne ogórki kiszone ogórki kiszone z wodą z kranu . Takie kotleciki mogą być dodatkiem nie tylko do obiadu ale nawet na spotkanie ze znajomymi świetnie się sprawdzą tym bardziej że naprawdę szybko się je przygotowuje. Kotleciki są bardzo syte i miękkie z podanych składników wyszło mi sześć dość sporych kotlecików
Komentarze
Prześlij komentarz