Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski pszenne łyżką kładzione z wątróbką drobiową

Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisanie przepisu, nie ma co się rozdrabniać w pisaniu jeśli zechcecie to skorzystacie jeśli nie to nic na siłę

składniki na kluski:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 2 szklanki przegotowanej zimnej wody

wątróbka:

  • 4 małe cebulki rodzinna,
  • 0,5 kilograma wątróbki drobiowej,
  • 50 g smalcu wieprzowego

wykonanie:

Zabieramy się za przygotowanie wątróbki drobiowej, oczyścić ją z tłuszczyków i wymoczyć w zimnej wodzie, przełożyć na durszlak. Następnie w małym garnku zagotować wodę bez soli, jak już się woda zagotowała zdjąć z ognia i przełożyć do niej całą wątróbkę cały czas mieszając zaparzyć przez minutę do dwóch minut, po wyznaczonym czasie przelać na durszlak aby ściekła woda w której była zaparzana wątróbka

W międzyczasie gdy wątróbka na spokojnie ocieka z wody przygotować ciasto na kluski, do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać zimną przegotowana wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać do połączenia się wszystkiego w jedną całość. A w międzyczasie wstawić do garnka wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania

Zanim woda na kluski się zagotuje to na patelnię włożyć smalec lub wlać olej jeśli ktoś woli, roztopić go i dodać pokrojone w kółka małe cebulki rodzinne lekko zeszklić a następnie dodać odciekniętą z wody wątróbkę podsmażając ją na małym palniku gazu do czasu aż z wątróbki nie będzie pokazywała się krew tak mniej więcej przez 3 - 4 minuty, pod koniec smażenia dodać pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub posolić według swego smaku

W czasie gdy wątróbka smaży się na bardzo wolnym ogniu a woda osolona się zagotowała łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabierać niewielka ilość ciasta na kluski i wkładać do gotującej się już wody ilość według objętości garnka. Zamieszać lekko i w czasie gdy kluski wypłyną już na wierzch gotować na bardzo wolnym ogniu przez dwie minuty co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej

Pyszną mięciutką rozpływającą się w ustach wątróbkę podałam z przygotowanymi kluskami pszennymi łyżką kładzione a do całości jako surówka przygotowałam mix sałat z jogurtem naturalnym na słodko kwaśno. Wątróbkę aby nie pryskała to mój pomysł już miałam dość tego że pryska po całej kuchence i do głowy wpadł mi właśnie taki pomysł szczerze mówiąc nie żałuję

Komentarze

Popularne posty