Babka na gęsich jajkach " Murzynka Gęsina "
Witam Państwa serdecznie jak to przy Niedzieli nie powinno do kawy zabraknąć pysznego ciasta, dlatego moją propozycją dziś jest babka " Murzynka Gęsina " nazwa jest moja wymyślona, spytacie dlaczego ? otóż już tłumaczę jest to moja osobista propozycja na murzynka przygotowanego na gęsim jajku. Jeżeli jesteście ciekawi składników zapraszam do zapoznania się z całym przepisem bo warto
składniki:
- 1 gęsie jajko,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Do miski wbić całe gęsie jajko i wsypać cukier a następnie za pomocą miksera na dużych obrotach zmiksować na pulchną masę, do zmiksowanej masy jajecznej wsypać 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej a następnie resztę składników czyli 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany, 3/4 szklanki oleju oraz 3 łyżki powideł śliwkowych lub dowolnego lecz gęstego dżemu. Całość miksować przez 2 minuty do połączenia się składników na jednolitą masę. Zmiksowane ciasto powinno mieć konsystencję mocno kwaśnej śmietany czyli nie może być rzadkie
Po przygotowaniu ciasta formę do babek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć łyżką całą zawartość ciasta nie trzeba równać wierzchu. Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut, w trakcie pieczenia się ciasta 35 minut przed końcem nakryć folią aluminiową a 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby się ładnie dopiekło, gdy ciasto się piecze można sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe ponieważ nie wszystkie piekarniki są takie same. Upieczone pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do czasu lekkiego przestygnięcia po tym czasie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Ostygnięte już ciasto przełożyć na talerz górą ku talerzowi a następnie oblać polewą czekoladową lub lukrem albo polewą ja użyłam Delekta prosto z serca " Fajna Polewa " jest naprawdę mega wystarczy rozpuścić wraz z opakowaniem w gorącej wodzie. Po oblaniu polewą i udekorowaniu pozostawić do czasu aż polewa się schłodzi
Jak już polewa ładnie zastygła wtedy można ciasto pokroić jest pulchne wilgotne a zarazem cudowne w smaku aż rozpływa się w ustach. Gotowe ciasto można podawać z powidłami śliwkowymi a nawet przekroić je i posmarować dowolnym dżemem lub kremem. Chyba zacznę teraz ciasta piec na gęsich jajkach ponieważ są bardziej pulchne i mega smaczne
Ciasto mojego pomysłu idealnie nadaje się do Niedzielnej kawy a także na spotkanie z przyjaciółmi, znajomymi a także na święta decyzja należy już do Państwa. Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie przepis jest banalnie prosty a ciasto szybkie w przygotowaniu, wystarczy mieć tylko składniki, mikser i oczywiście szczere chęci do przygotowania owego ciasta
Komentarze
Prześlij komentarz