Zwykłe ciasto z rabarbarem
Sezon rabarbarowy niebawem się kończy dlatego z tej okazji upiekłam najzwyklejsze ciasto z rabarbarem do kawy w sam raz a kwaśność rabarbaru w sam raz na upalne dni. Zostawię wam przepis może zechcą państwo skorzystać
składniki:
- 4 jajka rozmiar M,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 2 szklanki krojonego rabarbaru,
- 3 łyżki galaretki pomarańczowej,
- 7 łyżeczek posypki czekoladowej ( można pominąć ),
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, wsypać szczyptę soli oraz szklankę cukru całość zmiksować na jednolitą pulchną masę. Po zmiksowaniu jajek z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać olej i aromat migdałowy lub dowolny kto jaki lubi i również całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą, całość miksować przez około 3 minuty. Zmiksowane ciasto pozostawić aby odpoczęło i zaczęło pracować czyli będą się pojawiać bąbelki powietrza
W międzyczasie gdy ciasto odpoczywa przygotować rabarbar oczyścić go a następnie pokroić na małe części - kwadraciki, do przygotowanego rabarbaru wsypać suchą galaretkę pomarańczową wymieszać dokładnie aby nie było suchej galaretki na dnie tak przygotowany odstawić aby rabarbar lekko puścił sok
Jak już ciasto i rabarbar odstały chwilę wtedy blaszkę 40 / 12 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułka tartą następnie przelać większą ilość ciasta wierzch posypać posypką czekoladową 4 łyżeczki a na nią wyłożyć rabarbar bez soku, całość przykryć pozostałym ciastem które zostało i także wierzch wysypać posypką 3 łyżeczki lecz już bez rabarbaru, odstawić na chwilkę
Gotowe już ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 80 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, jak już lekko przestygło posypać cukrem pudrem a następnie wyjąć z blaszki na deskę aby ciasto nie zaparowało od blaszki, z ostygniętego ciasta odjąć papier do pieczenia
Upieczone ostygnięte ciasto na weekend jak znalazł do kawy a nawet jak najbardziej do zimnego mleka ze znajomymi w czasie spotkania. Ciasto nie jest za słodkie dzięki dodanemu rabarbarowi, jeżeli ktoś z państwa lubi proste w wykonaniu ciasta to właśnie te polecam serdecznie. Można użyć dowolnych ulubionych owoców lub przygotować czyste albo z dodatkiem kakao
Komentarze
Prześlij komentarz