Zupa szpinakowa zabielana
Lato upalne lato jejku jak ja mam dość nie lubię aż takiego upału no ale cóż natura robi swoje, nie ma człowiek ochoty na nic nie wspominając już o gotowaniu lecz co począć kiedy jeść się chce a na chlebie nie da się przeżyć jeżeli ktoś jest nauczony do codziennego gotowania. Dlatego dziś polecam pyszną zupę szpinakową z młodymi ziemniakami zabielaną
składniki:
- 350 g udo z kurczaka,
- 180 g małe MARCHEWECZKI VITAL FRESH,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 6 większych ziemniaków młodych,
- 2 oryginalne kostki magii każda 4 g,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 1 mała śmietana 12 %,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki świeżego kopru
wykonanie:
Do garnka wlać 1 litr i 800 ml zimnej wody i włożyć do niej umyte również w zimnej wodzie uda kurczaka oraz małe marchewki oczyszczone dokładnie i umyte, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną a także dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotować następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do czasu aż mięso na udach i marchewki będą miękkie po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w dowolną kostkę i także na wolnym ogniu gotować z nimi wywar do pełnej ich miękkości. Jak już ziemniaki są idealnie miękkie wtedy do całości wywaru już z ziemniakami dodać opłukany i pokrojony drobno szpinak i dalej gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania śmietany z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy
Gdy mamy już przygotowaną śmietanę na tyle że nie ma w niej grudek wtedy całość wlać do gotującego się wywaru z ziemniakami i szpinakiem, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła następnie zwiększyć ogień pod garnkiem i zagotować przez chwilkę zupę ze śmietaną, w czasie lekkiego gotowania się zupy dodać kostki magii i dodatkowo doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, zdjąć z ognia i dodać pokrojony świeży koper zamieszać i gotowe
Ugotowaną ze świeżego szpinaku zupę z dużą ilością kopru można dodatkowo przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Uwielbiam zielone zupy mają taki wyjątkowy smak no i zupa pięknie wygląda z dodatkiem zieleniny i reszty warzyw. moją dodatkowo podałam z gotowanym udem kurczaka
Komentarze
Prześlij komentarz