Zupa pieczarkowa z ziemniakami na mięsie gulaszowym drobiowym
Mam dziś dla Państwa przepis na zupę pieczarkową w mojej wersji czyli z ziemniakami i gotowaną na mięsie gulaszowym drobiowym. Większość gotuje pieczarkową z makaronem nam jednak najbardziej smakuje z ziemniakami tak jak gotowali nam rodzice za czasów dzieciństwa
składniki:
- 360 g mięsa gulaszowego drobiowego,
- 3 łyżki suszonych warzyw,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 7 średniej wielkości ziemniaków,
- 500 g pieczarek,
- 40 g masła,
- 2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
- 3/4 dużego kubka śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej,
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
wykonanie:
Do garnka wlać półtora litra wody dodać mięso gulaszowe opłukane, suszone warzywa ( mam od mamy ) oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa gulaszowego ( szumowin nie trzeba ściągać ponieważ ładnie się rozgotują ). Jak już mięso gulaszowe jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i na wolnym ogniu gotować do ich miękkości a w międzyczasie gdy wywar gotuje się z ziemniakami na patelnię przełożyć masło i dodać pokrojone oczyszczone tylko z kożuszka koło nóżki i pokrojone dowolnie pieczarki podsmażając je do czasu puszczenia przez pieczarki soku w trakcie smażenia lekko je posolić i wsypać pieprz czarny świeżo zmielony. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy dodać usmażone pieczarki z całą zawartością z patelni i pogotować całość około piętnastu minut na wolnym ogniu
Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru z ziemniakami i pieczarkami dodać kostki magii i wlać przygotowaną śmietanę czyli do kubka ze śmietaną wlać gorący wywar od zupy wsypując łyżeczkę cukru i łyżką rozprowadzić do czasu aż ze śmietany nie będzie grudek. Gdy już śmietana jest wlana i szybkim ruchem łyżki wymieszana pogotować na średnim ogniu przez pięć minut pod koniec tego czasu dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki pokrojoną drobniej zamieszać pogotować resztę czasu i zdjąć z ognia
Zupa wyszła bardzo smaczna a dodając pieczarkę nie oczyszczoną ze skórki, dowiedziałam się o tym od zawodowego kucharza daje lepszy posmak zupy i to jest prawda, zupa ma bardziej intensywny smak grzybów. Ta zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i jeśli ktoś z Państwa nie wyobraża sobie pieczarkowej z ziemniakami równie dobrze można ją ugotować z makaronem ale decyzję zostawiam już wam. Ja nóżek z pieczarek nie daję ale jeżeli ktoś lubi to może je dodać
Komentarze
Prześlij komentarz