Zupa kalafiorowo - jarzynowa
Co powiecie na temat zup, lubicie ? jaka jest wasza ulubiona zupa ? moją którą mogłabym jeść codziennie to : czarnina, pomidorowa, kwaśny kapuśniak i wiele wiele innych. Moja propozycja na dziś to kalafiorowa z dodatkiem zupy w proszku jarzynowej w zasadzie nie używam zup w proszku ale raz nie zaszkodzi
składniki:
- 1 kg kostek żeberkowych na zupy,
- 1 zupa w proszku jarzynowa 48g Winiary,
- 6 - 8 średnich ziemniaków,
- 1 mały świeży kalafior,
- 3/4 dużego kubka śmietany 12 %,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 3 łyżki suszonych warzyw,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 mała marchew,
- 1 pęczek świeżego kopru
wykonanie:
Do garnka wlać jeden litr i 800 ml wody, dodać kostki żeberkowe dostosowane do zup oraz wkroić dowolnie marchew, całość zagotować, zebrać powstałe szumowiny a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować pod pół przykrytą pokrywką do miękkości kostek, w międzyczasie gdy wywar się gotuje wsypać przyprawę uniwersalną (używam Doprawka ) oraz suszone warzywa ( akurat mam od mamy ). Jak już na kostkach mięso jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i nadal na wolnym ogniu gotować do ich miękkości
W czasie gdy wywar z ziemniakami jeszcze się gotuje przygotować sobie kalafior czyli podzielić na małe kawałki odcinając głąba od całości. Do miękkich już ziemniaków w wywarze na kostkach schabowych dodać przygotowany kalafior i także gotować na wolnym ogniu do jego miękkości a w czasie gdy całość się gotuje przygotować śmietanę wsypując do niej cukier oraz gorący wywar z zupy wymieszać do momentu aż nie będzie grudek śmietany i wtedy do całości wsypać zupę w proszku i również wymieszać do połączenia się w jedną całość
Jeżeli kalafior ma w naszej zupie odpowiednią miękkość wyjąć z zupy kostki żeberkowe i postawić je do ostygnięcia i wtedy do całości wlać przygotowana wcześniej śmietanę z zupą jarzynową w proszku i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła. Od czasu gdy zupa ze śmietaną się zagotuje pozostawiając ją na dużym ogniu cały czas mieszając pogotować jeszcze pięć minut. A minutę przed końcem gotowania się zupy dodać pokrojony drobno świeży lub mrożony koper, jeżeli mrożony to wtedy dobre dwie łyżki lub garść
Zupę przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać pokrojonym koprem jeżeli ktoś lubi. Zawsze to inny rodzaj kalafiorowej moim zdaniem zmieniony smak i bardzo dobrze smakuje, nie trzeba się przerażać że dodana zupa w proszku raz że używam tylko znanej firmy a dwa że nie stosuję zup w proszku na co dzień a raz na jakiś czas jeszcze nikomu nie zaszkodziło prawda ? Jeśli chodzi o kostki z zupy jeżeli lubicie można je ogryzać 😊😉
Komentarze
Prześlij komentarz