Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa buraczkowa z ziemniakami i makaronem łazanki

Dziś tak mnie naszło na zupę buraczkową że nie mogłam się jej oprzeć, tym bardziej że mam jeszcze swoje buraczki robione na zimę Buraczki tarte na zimę takie gotowe tylko dodać do zupy i jest ci ona pyszna buraczkowa z dużą ilością kopru świeżego lub mrożonego. Zupa buraczkowa to jedna z naszych ulubionych zup moglibyśmy je jeść codziennie a jak jest u was? Buraczkowa zupa jest bardzo zdrowa zwłaszcza gdy mamy swojskie prosto z gleby buraczki młode czy też starsze

składniki:

  • 1 porcja rosołowa 250 g,
  • 6 małych marchewek,
  • 5 dużych ziemniaków młodych,
  • 5 małych gałązek selera,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 słoik 500 ml buraczków na zupę,
  • 0,5 dużego kubka śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 garście makaronu łazanki,
  • 2 spore garście pokrojonego drobno świeżego lub mrożonego kopru,
  • 1 łyżka oleju lub tłuszczu z kaczki czy gęsi,
  • 1 mały kawałek korzenia selera

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać obrane i umyte małe marchewki w całości lub pokrojone w kółeczka oraz korzeń selera, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji rosołowej. W trakcie gotowania się wywaru zdjąć delikatnie powstałe szumowiny i wtedy dodać swoją jaką kto używa przyprawę uniwersalną ( ja używam Doprawkę ) i wsypać suszoną włoszczyznę, jak już mięso na porcji jest na pół miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jeśli mało oczek z mięsa można dodać olej lub tłuszcz gęsi lub kaczy. Gotować do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie po tym czasie dodać makaron oraz wkroić liście selera i gotować do pełnej miękkości makaronu

Jak już makaron jest dosłownie mięciutki wtedy wyjąć z wywaru z ziemniakami i makaronem porcję rosołową a do wywaru przełożyć słoik buraczków jeśli ktoś nie ma swoich wtedy dodać ze dwa słoiki kupnego, dosłownie przez chwilę pogotować na wolnym ogniu a w międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować śmietanę czyli do kubka ze śmietaną dodać łyżeczkę cukru oraz gorący wywar z zupy i dokładnie wymieszać do czasu aż ze śmietany nie będzie grudek. Wlać przygotowaną śmietanę do zupy lekko zagotować cały czas mieszając aby śmietana się  nie zważyła, następnie zdjąć z ognia i dodać dwie solidne garście kopru pokrojonego drobno świeżego lub mrożonego zamieszać i jeśli będzie potrzeba doprawić według swego smaku


Zupa wyszła tak smaczna że nic mi nie zostało i ten zapach kopru dodanego do zupy to po prostu petarda, fakt że to moja kolejna kombinacja słynnej zupy ale jej smak samą mnie zaskoczył jednak mój instynkt dobrze działa 😂😂😂 co pomyślę to zawsze wychodzi mi rewelacyjnie. Broń boże nie chwalę się tylko jestem w szoku że słynna zupa może być tak smaczna tylko dlatego jak dodamy dużo kopru no cóż musicie spróbować aby się przekonać


Komentarze

Popularne posty