Ziemniaki młode skrobane
W prostocie tkwi siła czyż lubicie szybkie w przygotowaniu dania obiadowe ? mam dziś dla Państwa takie szybkie danie w sam raz na upalne dni. Może to nic wielkiego no i każdy potrafi taki obiad przygotować lecz postanowiłam podzielić się moim prostym przepisem
składniki:
- 2,5 - 3 kg młodych ziemniaków z działki,
- 200 g słoniny wieprzowej,
- 1,5 łyżki soli drobnej,
- 1 pęczek świeżego kopru
wykonanie:
Na początek młode ukopane ziemniaki lekko przepłukać z ziemi a następnie oskrobać to bardzo ważne aby były nie obierane, oskrobane ze skórki ziemniaki dokładnie umyć w zimnej wodzie
Do garnka przełożyć umyte ziemniaki zdjęciem udowadniam że były skrobane nie obierane 😁😁😁, wsypać sól i zalać wodą prawie pod wierzch przygotowanych ziemniaków może być ciepła wtedy szybciej ugotują się ziemniaki. I od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków
Gdy ziemniaki dochodzą już do miękkości wtedy na patelnię przełożyć pokrojoną w drobną kostkę słoninę soląc ją i podsmażyć ją na złoty kolor. Ugotowane już miękkie ziemniaki odlać z wody w której były gotowane, osuszyć na ogniu a następnie dodać pokrojony drobno koper i podrzucając garnkiem wymieszać koper z ziemniakami. Tak jak pisałam wcześniej skrobane muszą być wtedy jest dużo lepszy smak młodych ziemniaków
Przygotowane w ten sposób ziemniaki młode z koprem i skwarkami usmażonymi ze słoniny wieprzowej podałam z usmażonym jajkiem sadzonym perliczki oraz surówką przygotowaną z małego pora i pęczka rzodkiewki a do popicia była zimna maślanka, do takiego obiadu idealnie będzie nadawała się mizeria lub chłodnik przygotowany ze szczypioru lub inny chłodnik jaki kto lubi
Komentarze
Prześlij komentarz