Sernik słony karmel
Kto lubi serniki ? Mam dla was wyjątkowy przepis ponieważ sama sobie pokombinowałam no i wyszedł mega smaczny a wykonałam go z tego co miałam w domu oraz jest w nim połączenie dwóch moich ciast które również znajdują się na blogu, jeżeli chcecie proste w wykonaniu ciasto sernik to zapraszam poniżej po dokładny opis. Sernik jest z dodatkiem budyni słony karmel oraz nektarynką
składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 1 jajko rozmiar M,
- 1 szklanka to pojemność 250 ml
masa twarogowa:
- 3 kostki twarogu chudego,
- 3 łyżki masła miękkiego,
- 5 jajek rozmiar M,
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie w proszku słony karmel 35 g każdy
dodatkowo:
- 2 nektarynki
- 10 cukierków kokosowych JAMAJKA
wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto a mianowicie tak : do miski wsypać mąkę dwie szklanki, proszek do pieczenia i cukier a następnie wbić całe jajko wlać olejek dowolnego zapachu, przełożyć śmietanę oraz masło o temperaturze pokojowej. Jak już wszystko dodane do miski wtedy za pomocą ręki lub miksera z hakiem wyrobić wszystko do połączenia się składników w jedną całość, w trakcie wyrabiania dodać jeszcze pół szklanki mąki i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto wchłonie dodaną mąkę gotowe ciasto odstawić pod ściereczką aby odpoczęło
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować masę twarogową, do miski przełożyć cały twaróg chudy ( używam z Biedronki jak dla mnie najlepszy ), wbić całe jajka ( jajek użyłam od kur zielononóżek czyli jajka bez cholesterolu ), wsypać cukier i oba opakowania budyniu słony karmel ( z WINIARY )oraz dodać masło o temperaturze pokojowej. Całość zmiksować mikserem a po zmiksowaniu użyć BLENDER ręczny i przez chwilę nim zmiksować, następnie dodać do zmiksowanego BLENDEREM twarogu cukierki JAMAJKA pokrojone w małą kostkę oraz nektarynki także pokrojone w większa kostkę i całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się cukierków i nektarynek z twarogiem. Jeżeli komuś nie chce się aż tak bawić można twaróg zmielić choć nie ma takiej potrzeby
Gdy mamy już przygotowane i ciasto i masę twarogową wtedy blaszkę 32 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia i wtedy na dno blaszki wykładamy za pomocą mokrych rąk trochę większą część ciasta lekko je ponakłuwać widelcem, na wyłożone ciasto przełożyć całą masę twarogową. Z pozostałego ciasta odrywać małe kawałki ciasta i za pomocą mokrych rąk formować małe placki układając je na wierzchu masy twarogowej
Jak już mamy przygotowany sernik z ciastem rozgrzać piekarnik z miską metalową na dnie piekarnika z wodą do 180 stopni, wstawić do rozgrzanego ciasto na drugą półkę od dołu i piec 60 minut bez otwierania piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik nie wyciągając i nie otwierając piekarnika pozostawiając ciasto do całkowitego ostygnięcia ( wtedy sernik nie opada bynajmniej mi pierwszy raz taki wyszedł że nie opadł ). Po całkowitym ostygnięciu wyjąć ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i gdy jest już naprawdę zimne wstawić na noc do lodówki pod przykrytą folią aluminiową, rano wyjąć sernik i oddzielić go od papieru do pieczenia
Upieczony i schłodzony w lodówce sernik smakuje wyśmienicie, bardzo dobrze sprawdzi się do Niedzielnej kawy z rodziną czy przyjaciółmi. Jest to moja osobista wersja sernika z ciastem lecz można ten sernik wykonać również bez ciasta czyli sam sernik lub na herbatnikach ale decyzję zostawiam już dla państwa ja podaję tylko przepis a wy zdecydujecie jak go sobie wykonacie, budyń też może być innego smaku na przykład kokosowy idealnie się sprawdza do serników bo już robiłam
Komentarze
Prześlij komentarz