Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Dziś tak sobie siedziałam i nowy przepis na placki opracowałam, tak dokładnie placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem sera typu MOZZARELLA z płynnym nadzieniem ze śmietanki z kawałkami sera i powiem wam szczerze że ten mój pomysł to po prostu petarda
składniki:
- 8 sporych ziemniaków 850 g przed obraniem,
- 2 średnie cebule,
- 3 jajka rozmiar M,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 2 sery BURATTA 280 g bez zalewy 125 g,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 4 łyżki z górką mąki pszennej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początek obrać młode ziemniaki dokładnie je umyć w zimnej wodzie, odlać wodę w której były myte i najlepiej osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Jak już mamy przygotowane ziemniaki wtedy zetrzeć je na tarce przystosowanej do tarcia ziemniaków odstawić na chwilę po starciu a następnie odlać nadmiar wody która powstała od ziemniaków, dodać cebule pokrojone w kostkę, wbić całe jajka, wsypać mąkę oraz dodać ser typu mozzarella w kulkach odlewając z nich płyn w którym są przechowywane. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki a jeśli będzie taka potrzeba to ręką rozgnieść ser w kulkach
Gdy mamy już przygotowaną masę ziemniaczaną na placki wtedy na patelnię wlać trochę ponad dno oleju rozgrzać go a następnie nalewać po małej chochelce ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu dużego palnika gazu z obu stron na piękny złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim, co najlepsze to to że te placki nie wchłaniają dużo oleju ( moja rada : nie dolewać oleju w trakcie smażenia placków ponieważ będą się przyklejać do patelni i będą się rozpadać. Najpierw wlać olej rozgrzać go i dopiero nakładać ciasto )
Usmażone pyszne i bardzo pulchne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są tak delikatne aż rozpływają się w ustach a podałam je tak jak najbardziej lubimy czyli z kwaśną śmietaną i cukrem lecz każdy może je jadać z czym lubi na przykład z gulaszem z dowolnego mięsa. Placki na gorąco jak i na zimno smakują rewelacyjnie smak nie do opisania po prostu musicie spróbować aby się przekonać, dodam że z podanych składników są to placki dla dwóch - trzech osób
Komentarze
Prześlij komentarz