Pierogi na słodko z twarogiem i żółtkami
Lubicie pierogi ? dziś moją propozycją są pierogi na słodko z twarogiem oraz dodatkiem żółtek, przepis na mega miękkie ciasto pierogowe już nie raz wam podawałam i tak się zastanawiam czy podać kolejny raz. Wczoraj miałam moje pierwsze poważne zamówienie na takie właśnie pierogi a że zostało mi farszu to dorobiłam ciasta i oto są i one
składniki na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1 szklanka mocno ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
farsz twarogowy z żółtkami:
- 750 g twarogu wiejskiego,
- 12 łyżeczek cukru,
- 3 żółtka
wykonanie:
Na początek przygotować ciasto pierogowe do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać mocno ciepłą szklankę wody i energicznym ruchem łyżki całość wymieszać a następnie za pomocą ręki lub miksera z hakami wyrobić ciasto do połączenia się składników. Po wyrobieniu wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej, ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne przygotowane przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz twarogowy a mianowicie przełożyć cały twaróg do salaterki dodać same żółtka ja użyłam od perliczek kurzych wystarczy dodać dwa, wsypać cukier i całość za pomocą widelca ugniatając doprowadzić do połączenia się wszystkich składników w jedną całość
Jak już mamy przygotowany farsz twarogowy a ciasto odpoczęło wtedy na stolnicę wysypaną dość obficie mąką wykładać po kawałku ciasta i rozwałkować je na grubość około 3 - 4 milimetry i wtedy za pomocą szklanki wycinać kółka. Następnie do ręki brać krążek rozciągnąć go i nakładać solidną łyżeczkę farszu twarogowego sklejać dowolnym splotem lub tradycyjnie, posklejane z farszem pierogi układać na ściereczce lub na talerzu wysypanym lekko mąką
Gdy mamy już przygotowane wszystkie pierogi wtedy do garnka wlać wodę lekko ją soląc doprowadzić do jej zagotowania, po zagotowaniu wkładać pierogi po kilka sztuk w zależności od objętości garnka, lekko zamieszać aby nie przystały do dna garnka i poczekać aż się zagotują wtedy zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na średnim ogniu do ich wypłynięcia, po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować nadal na wolnym ogniu przez 2 - 3 minut gotowe przełożyć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane
Ugotowane mięciutkie pierogi z twarogiem i żółtkami najlepiej podać z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru. Pierogi wyszły tak smaczne aż rozpływały się w ustach, nie wiem jak to jest u was ale ja strasznie uwielbiam lepić pierogi mogłabym robić to nawet codziennie a zwłaszcza kiedy wychodzą mi tak smaczne i delikatne
Komentarze
Prześlij komentarz