Pierogi " Kwiatuszki " z czereśniami i winogronami
Kochani mam dziś dla was propozycję na pierogi z czereśniami i winogronami lubicie ? jedliście ? jakie wolicie pierogi na słodko czy na słono ? ja uwielbiam wszystkie rodzaje jednak najbardziej ze słonawych to ruskie a ze słodkich to z twarogiem i żółtkiem 💋💋💋
składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 3/4 szklanki mocno ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
owoce:
- 320 g czereśni czarnych,
- 360 g winogron jasnych lub ciemnych,
- 3 łyżki galaretki pomarańczowej
wykonanie:
Na sam początek przygotować owoce umyć je i czyścić z pestek, najlepiej jeśli dostaniemy w czasie kupna winogrona bezpestkowe a jeśli są z pestkami należy je oczyścić mogą być również winogrona różowe. Do przygotowanych czereśni i winogron wsypać po półtorej łyżki dowolnego smaku galaretki całość wymieszać do połączenia się owoców z sypką galaretką odstawić aby owoce połączyły się z galaretką
Gdy mamy już przygotowane owoce w dwóch osobnych salaterkach zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli a następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby mąka się nie sparzyła, gdy wymieszana mąką z wodą jest już na tyle wymieszana że można wyrabiać ręką to wtedy wyrabiamy całość do połączenia się składników w jedną całość można również wyrabiać za pomocą miksera z hakiem. Po połączeniu się składników wlać olej i nadal wyrabiać tak długo aż ciasto na pierogi wchłonie cały dodany olej, przygotowane ciasto odstawić pod ściereczką na 5 minut aby odpoczęło. Po wyznaczonym czasie całe ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką z wierzchu również lekko obsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 -2 mm a następnie za pomocą szklanki wycinać kółka
Podam szybszą wersję lepienia pierogów czyli tak : do ręki brać jedno kółko z ciasta wyciętego nakładać po trzy połówki czereśni i winogron na owoce nałożyć drugie kółko z ciasta i sklejać po całości formując kwiatka. Każdy kto lubi pierogi może je przygotować według swego uznania ja podałam moją wersję, dodam że ciasto na pierogi jest delikatne i rozciągliwe. Przygotowane posklejane pierogi ułożyć na ściereczce a w międzyczasie wstawić do garnka wodę lekko ją soląc i doprowadzić do zagotowania się wody
Gdy już woda się zagotuje wkładać po kilka sztuk pierogów w zależności od objętości garnka ja ugotowałam je na dwa razy ponieważ wyszło mi 15 sztuk pierogów z owocami, gdy woda już z pierogami się zagotuje i pierogi wypłyną na wierzch wtedy zmniejszyć ogień pod garnkiem i na średnim ogniu dużego palnika gotować pierogi przez 4 - 5 minut co jakiś czas je mieszając aby równo się ugotowały. Ugotowane pierogi wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane
Pyszne delikatne ciasto na pierogi z owocami można podać z kwaśną śmietaną lekko posypane cukrem a z reszty owoców które zostały opłukać je z galaretki i można podać razem z pierogami i śmietaną. Galaretka nie gęstnieje w owocach w środku pieroga ponieważ jedliśmy od razu ugotowane i nie zdążyłam sprawdzić po ostygnięciu tak szybko zniknęły ale daje dobry posmak w czasie ich zajadania. Jeżeli ktoś nie jadł jeszcze w takiej wersji pierogów to bardzo polecam, może to nie obiad lecz bardziej przekąska przed obiadem zresztą zależy kto jak uważa my akurat się najedliśmy. Dodam że składniki są dla trzech osób dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć porcje składników
Komentarze
Prześlij komentarz