Kotlety z piersi kurczaka inaczej
Znudziły wam się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka ? mam dla was pyszny przepis na zastosowanie piersi kurczaka w formie kotleta lecz w innej wersji jesteście zainteresowani ? więc zapraszam całym sercem do zapoznania się z przepisem
składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 płaska łyżka soli drobnej,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 5 łyżek z lekką górką mąki pszennej,
- 1 szczypta suszonego rozmarynu,
- 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- olej do smażenia
wykonanie:
Na początek przygotować pierś z kurczaka a mianowicie pokroić ją na małe kostki - kwadraciki czyli pierś po przekrajać na chudsze pasy tak jak na schabowe a następnie pokroić w kostkę i przełożyć do miski ( mięsa nie płukać ! ), Do pokrojonej piersi kurczaka w kostkę wbić całe jajka, wsypać wszystkie przyprawy podane w składnikach oraz wsypać mąkę, całość wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 5 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw i dobrze połączyło się z mąką
Gdy całość na kotlety odstała wyznaczony czas wtedy na patelnię wlać olej trochę więcej niż zakrycie dna patelni dobrze go rozgrzać i nakładać solidną łyżkę masy na kotlety wyrównując wierzch, smażyć na średnim ogniu dużego palnika gazu z obu stron na ładny złoty kolor lub bardziej przypieczony jeśli ktoś woli ( jeśli będą smażone na szybkim ogniu wtedy kotlety będą w środku surowe, nie dolewać oleju w trakcie smażenia )
Usmażone przepyszne w środku soczyste a z wierzchu lekko chrupiące kotlety z piersi kurczaka inaczej można podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Ja z racji tego że kocham sałatę na która jest obecnie sezon podałam z sałatą na słodko - kwaśno tak jak lubimy. Takie kotlety mogą być również jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Naprawdę zajmują mało czasu aby je przygotować, moje są przygotowane dla trzech osób mieliśmy po dwa dość spore kotlety dla większej ilości domowników polecam zwiększyć ilość składników
Komentarze
Prześlij komentarz