Kotlety mielone ze sznycla z fileta z piersi kurczaka
A co byście powiedzieli na mielone ze sznycla z fileta z piersi kurczaka z dodatkiem majonezu ? dziś to był mój pomysł ponieważ nie wiedziałam co zrobić na obiad a schabowe z piersi już mi się znudziły więc w jednej chwili powstały mielone
składniki:
- 900 g sznycla z fileta z piersi kurczaka,
- 1 gęsie jajko lub dwa kurze,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 0,5 łyżki soli drobnej,
- 6 łyżek bułki tartej drobnej,
- olej do smażenia
wykonanie:
Zakupione sznycle z fileta z piersi kurczaka ( trzy opakowania po 300 g każde ), wyjąć z opakowania i zmielić maszynką sitkiem z drobnymi oczkami. Do zmielonego mięsa ze sznycla dodać całe gęsie jajko lub dwa kurze, posolić, dodać majonez, czosnek niedźwiedzi oraz ząbki czosnku starte na tarce jarzynowej drobnej, wsypać bułkę tartą oraz dodać świeżo zmielony pieprz czarny i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników ze sobą. Odstawić na pięć minut aby bułka nasiąkła od mięsa i przypraw
Gdy masa mięsna odstała już wyznaczony czas wtedy na patelnię wlać olej tyle aby zakrył dno patelni i go rozgrzać, za pomocą mokrych rąk nabraną masę uformować w kotlet obtoczyć go w bułce tartej i znowu uformować ( kotlety są bardzo delikatne i w czasie robienia deformują się dlatego trzeba przed położeniem ich na patelnię poprawiać kształt ). Przygotowane kotlety układać na już rozgrzanym oleju i smażyć na małym ogniu dużego palnika gazu na ładny złoty kolor, gdy z jednej strony kotlet już się podsmażył wtedy widelcem z wierzchu go naciskać aby go spłaszczyć i wtedy odwrócić na drugą stronę ( nie dolewać zimnego oleju w trakcie smażenia się kotletów, jeśli będzie konieczne dolanie wtedy wlać i najpierw go rozgrzać )
Usmażone przepyszne z wierzchu mocno chrupiące a w środku mocno wilgotne kotlety podałam z młodymi ziemniakami tłuczonymi okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonych kotletów posypanymi koprem świeżym oraz ogórek małosolny wykonany w domu a do popicia zimna maślanka prosto z lodówki w sam raz na upały. Kotlety naprawdę są warte polecenia jeżeli ktoś nie jadł jeszcze w takiej wersji to naprawdę nie ma na co czekać, kotlety smakiem i wyglądem przypominają kotlety rybne
Komentarze
Prześlij komentarz