Kluski śląskie z gulaszem
Moją propozycją na pyszny obiad są dziś kluski śląskie z koperkiem oraz gulaszem z łopatki wieprzowej lubicie ? same kluski robi się bardzo szybko a już gulasz to około dwóch godzin aby mięso było idealnie miękkie ale warto poczekać na taką przyjemność
składniki na kluski:
- 920 g ziemniaków ugotowanych,
- 1 część mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko rozmiar M,
- 2 łyżki oleju
Gulasz z łopatki wieprzowej:
- 800 g mięsa chudego z łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki przyprawy do mięsa,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
- 1 płaska łyżka przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem
dodatkowo do sosu:
- 3 szklanki przegotowanej zimnej wody,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie:
Na początek przygotować zakupioną łopatkę wieprzową, poodcinać z niej tłuste kawałki i twarde żyłki a następnie pokroić w dowolnej wielkości kostkę. Do przygotowanej łopatki na gulasz wsypać wszystkie przyprawy czyli przyprawę do mięsa, czosnek niedźwiedzi, pomidory suszone z bazylią i czosnkiem oraz dwie łyżki oleju i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się przypraw z mięsem, przygotowane odstawić na 5 minut aby mięso przeszło smakiem dodanych przypraw
Gdy mięso odstało wyznaczony czas rozgrzać suchą patelnię a następnie przełożyć przygotowane mięso na gulasz i na dużym ogniu obsmażyć je na mocno rumiany kolor do czasu aż wyparuje sok puszczony w czasie smażenia. Po obsmażeniu i wyparowaniu soku z mięsa wlać trzy szklanki wody i wsypać suszoną włoszczyznę, gdy usmażone mięso zagotuje się z dodaną wodą wtedy zmniejszyć ogień pod patelnią i na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając dusić do czasu aż powstanie sos ( nie ma potrzeby go zagęszczać ponieważ w czasie parowania sam z siebie stanie się odpowiedni do klusek )
W czasie gdy jeszcze gulasz się dusi przygotować kluski śląskie a mianowicie tak : ziemniaki ugotowane dzień wcześniej przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa, pozostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki. Dnia w którym przygotowujemy obiad wyjąć ziemniaki z lodówki wyrównać wierzch w misce i podzielić całość na cztery części, jedną z części wyjąć a na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną następnie wbić całe jajko i wszystko wyrobić na jednolitą masę
Do garnka wlać wodę soląc ją doprowadzić aby się zagotowała, gdy woda już się gotuje wtedy ręce lekko zwilżyć wodą nabierać dowolną część masy ziemniaczanej formować kulki dowolnej wielkości robiąc przez jej środek dziurkę. Kluski wkładać na gotującą się wodę i zagotować, jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając aby kluski równo się ugotowały. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane
Gotowe przepyszne rozpływające się w ustach kluski śląskie z dziurką podałam z przygotowanym w trakcie robienia obiadu gulaszem z łopatki wieprzowej w sosie własnym a dodatek jako surówka to moje własne ogórki w chyli sałatka ogórkowa które robiłam na zimę. Kluski wyszły tak wspaniałe że trzeba by było je spróbować aby się przekonać
Komentarze
Prześlij komentarz