Kiełbasa smażona "Jeżyk "
Hej hej to znowu ja, nie wiem czy państwu się to podoba ale postanowiłam podać wam szybką propozycję na obiad gotowy w pięć minut plus ugotowanie ziemniaków. Taki obiad to dobre rozwiązanie na upalne dni jak również gdy nie mamy czasu aby coś ugotować
składniki:
- 550 g kiełbasy śląskiej,
- olej do smażenie
wykonanie:
Zakupioną kiełbasę w Biedronce lub sklepie mięsnym wyjąć z opakowania i nożem ponacinać aby utworzyła się kratka, ponacinać tak mniej więcej do połowy kiełbasy aby powstał tak zwany " Jeżyk "
Gdy już mamy przygotowaną kiełbasę, na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni dobrze go rozgrzać i na już rozgrzany ułożyć wszystkie kiełbasy gładkim w stronę patelni ( miałam sześć sztuk ), smażyć na średnim palniku gazu na dużym ogniu z każdej ze stron aż w miejscu nacięć ładnie się zarumieni
Usmażoną chrupiącą kiełbasę " Jeżyk " podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem od kiełbasy i posypane koprem oraz swojskim ogórkiem małosolnym a do popicia zimne mleko prosto z lodówki, jeżeli ktoś lubi dodatkowo na kiełbasę można dodać musztardę sarepską. Syn się śmiał " mamo dziękuję za pysznego grilla 😂😂 "
Komentarze
Prześlij komentarz