Reklama

Wyszukaj przepis

Kartacze

Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ale na pewno nie ostatnie, z tym że muszę popracować jeszcze nad farszem mięsnym ale to szczegół

składniki na kartacze:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka poj. 250 ml

farsz mięsny:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego

dodatkowo:

  • boczek lub pachwina wędzona,
  • cebula

wykonanie:

Najpierw przygotować mięso czyli zakupić mieloną łopatkę lub kupić łopatkę wieprzową i zmielić ją w domu, zmielone mięso przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy a czosnek zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej jeżeli ktoś nie lubi można pominąć, całość wyrobić do połączenia się składników ( proponuję do mięsa dodać wody ponieważ mi mięso już w kartaczu wyszło za bardzo zbite lecz ale zjadliwe 😂 )

Jak już mięso mamy przygotowane zabieramy się za przygotowanie ziemniaków czyli tak półtora kilograma ziemniaków rozdzielić na dwie grupy, jedne na przykład 6 sztuk obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie a drugie również 6 sztuk obrać dokładnie umyć osuszyć i zetrzeć na tarce dostosowanej do tarcia ziemniaków. Gdy już mamy starte wszystkie ziemniaki a drugie ugotowane wtedy ugotowane lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić a te starte przełożyć na ścierkę i dokładnie wycisnąć, wody z przeciśniętych  nie wylewać ponieważ na jej dnie będzie krochmal jak już woda odstała chwilę wtedy delikatnie wylać wodę tak aby krochmal pozostał

Ostygnięte przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane przełożyć do miski z surowymi wyciśniętymi ziemniakami, przełożyć do nich także krochmal i wsypać 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać za pomocą ręki do połączenia się ze sobą wszystkich składników na jednolitą masę odstawić na chwilkę pod ściereczką

Jak już masa ziemniaczana odstała chwilę wtedy do ręki brać dowolny kawałek ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć go na dłoni, nałożyć solidną łyżkę farszu mięsnego i sklejając uformować kartacza. Przygotowane ułożyć na talerzu wysypanym lekko mąką pszenną lub na ściereczce. Mi z podanych składników wyszło 8 sztuk sporych kartaczy. UWAGA wychodzą bardzo delikatne !

Jak już mamy przygotowane wszystkie kartacze do garnka wlać wody posolić i doprowadzić do zagotowania, gdy woda już się zagotuje wkładać po 3 - 4 sztuki kartaczy w zależności od objętości garnka i poczekać aż zaczną się gotować po tym czasie zmniejszyć ogień a kartacze delikatnie zamieszać a po wypłynięciu ich na wierzch gotować przez 5-8 minut na wolnym ogniu a w międzyczasie na małym ogniu usmażyć boczek z cebulą pokrojone w kostkę. Ugotowane wyjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej na talerz


Pyszne mięciutkie kartacze można podać z czym kto lubi lub bez okrasy ja podałam z usmażoną pachwiną wędzoną wieprzową z cebulką. Tak jak pisałam na początku z farszem mięsnym muszę jeszcze popracować ponieważ był trochę zbity ale wszystko da się dopracować wystarczy chcieć, to są moje pierwsze mama mi tylko podpowiedziała jak przygotować masę ziemniaczaną reszta to mój pomysł


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty