Reklama

Wyszukaj przepis

Gołąbki z młodej kapusty

Znajdują się może na moim blogu zwolennicy gołąbków ? znanego Polskiego dania, jeśli tak to serdecznie zapraszam po mój przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z dużą ilością czosnku oraz majeranku. Gołąbki u nas w domu moglibyśmy jadać codziennie to najlepsze danie które uwielbiają wszyscy zwłaszcza u mnie w domu, pamiętam ich smak z czasów mojego dzieciństwa i staram się odtworzyć dania z tamtych lat

składniki:

  • 770 g łopatki wieprzowej,
  • 1 młoda kapusta 1 kg i 100 g,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 5 łyżek majeranku,
  • 1 łyżka soli drobnej,
  • 0,5 łyżki pieprzu świeżo zmielonego,
  • 4 duże ząbki czosnku

zalewa do gołąbków:

  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 190 g,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

dodatkowo:

  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego

wykonanie:

Na początek wlać wodę do wysokiego garnka soląc ją i doprowadzić do zagotowania, w międzyczasie przygotować kapustę usuwając z niej głąba. Przygotowaną kapustę włożyć do gotującej się wody a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem sparzać kapustę tak aby liście ładnie odchodziły od główki kapusty pomagając jej za pomocą widelca wbijając go w twardą część liścia. Gdy już całą kapustę mamy sparzoną a liście ułożone zostały w misce odstawić je do przestygnięcia a w tym czasie przygotować farsz a mianowicie tak : ryż uprażyć lub ugotować gotowy w torebkach, uprażony i ostygnięty ryż przełożyć do miski, dodać zmieloną samodzielnie łopatkę wieprzową ( ja zmieliłam maszynką o drobnym sitku ), wsypać majeranek, pieprz świeżo zmielony oraz sól a następnie dodać ząbki czosnku starte na drobnej tarce jarzynowej jest wtedy bardziej wyczuwalny w farszu i całość wymieszać za pomocą ręki do czasu aż wszystko połączy się w jedną całość, jeżeli ktoś nie lubi majeranku i czosnku można pominąć

Jak już liście ostygły na tyle że można wziąć je do dłoni a farsz mamy przygotowany wtedy z każdego liścia odciąć nożem twardą część i nakładać po solidnej łyżce farszu w zależności od wielkości liścia i dość ciasno zwijać formując rulon a boki wcisnąć w środek to najlepszy sposób aby gołąbki się nie rozpadały

Na dno garnka ułożyć najmniejsze liście z parzonej kapusty również odcinając twardą część a także można wyłożyć skórami wieprzowymi chodzi o to aby gotujące się gołąbki nie przystały do dna garnka, na wyłożone dno liśćmi układać ciasno przygotowane gołąbki do ostatniej sztuki a wolne miejsca na górze zapełnić małymi liśćmi z kapusty którą parzyliśmy. Po ułożeniu przygotować zalewę, do miski wlać wodę a następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jak już zalewa jest przygotowana na gołąbki położyć ziela angielskie oraz liście laurowe i zalać całość przygotowaną zalewą pomidorową

Przygotowane gołąbki wstawić na duży palnik kuchenki i doprowadzić do zagotowania się całości, po zagotowaniu zmienić palnik na najmniejszy i na wolnym ogniu tego palnika czyli jak najmniejszym gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny do pełnej miękkości dodanych liści na górze. Po wyznaczonym czasie i oczywiście jak liście z wierzchu są naprawdę miękkie zdjąć z ognia i pod pół przykrytą pokrywką pozostawić aby na spokojnie sobie ostygły pomijając te które weźmiemy do spożycia

Ugotowane przepyszne gołąbki z czasów mojego dzieciństwa podałam z chlebem oraz dodatkowo polanym sosem z gotujących się gołąbków ponieważ z sosem najbardziej mi smakują, mąż woli bez sosu lecz można je podać na spokojnie jako danie obiadowe gotując do nich osobno ziemniaki. Często dziadek i mama tak właśnie przygotowywali nam takie smaczne gołąbki a że u mnie w domu wszyscy lubimy czosnek to jak najbardziej wracam do przepisu z przed lat i mojej rodzinie takie przygotowuję


Komentarze

Popularne posty