Drożdżówki z borówkami i kruszonką
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowolnymi owocami teraz akurat mamy sezon na jagody leśne więc warto nad tym pomyśleć
składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka perliczek lub jedno kurze,
- 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
- 8 łyżek cukru,
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju
dodatkowo:
- 350 g borówki,
- 1 całe jajko
kruszonka:
- 7 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki masła miękkiego
wykonanie:
Przygotować potrzebne nam składniki następnie do miski wsypać mąkę a przez środek wykonać dołek i wsypać drożdże suszone, na drożdże wsypać po pół łyżeczki cukru i mąki już z miski i zalać drożdże ciepłą wodą lekko wymieszać zaś po bokach mąki wsypać cukier, dodać żółtka oraz zsiadłe mleko najlepiej o temperaturze pokojowej choć nie koniecznie. Pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do czasu pracy drożdży
Gdy jest już widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy wyrobić ciasto do połączenia się składników na jednolitą masę można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakami ( ja osobiście wolę pracę ręczną ponieważ muszę czuć wyrabiane ciasto ). Do już wyrobionego ciasta wlać olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto dodanego oleju, w trakcie wyrabiania z olejem dodać jedną łyżkę mąki. Wyrobione ciasto zostawić na pięć minut aby odpoczęło
Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już odpoczęło na stolnicę wysypać mąkę, przełożyć wyrobione ciasto i uformować za pomocą dłoni wężyk a następnie pociąć go na dowolne kawałki ciasta. Z przygotowanych kawałków od strony ciętej uformować krążki i ułożyć je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przez środek krążków zrobić dołek dupką szklanki, wsypać w dołek owoce i posypać je po pół łyżeczki cukru, na tak przygotowane owoce z cukrem wyłożyć przygotowaną kruszonkę
Przygotowane już wszystkie bułeczki mi wyszło trzynaście sztuk posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką do lekkiego podrośnięcia bułek. Po wyrośnięciu rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się bułeczek, upieczone pozostawić na blaszce do ostygnięcia. UWAGA !!! CIASTO DROŻDŻOWE W CZASIE WYRASTANIA NIE LUBI PRZECIĄGÓW
Upieczone swojskie pyszne i mięciutkie rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką będą idealne do kawy z przyjaciółmi czy znajomymi a nawet w gronie rodzinnym, można takie bułeczki zajadać z zimnym mlekiem a także z kakao na zimno w czasie obecnych upałów
wyglądają mega pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
Usuń