Łatwe ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Kto lubi drożdżowe lecz nie zawsze mu wychodzą ? podam Państwu dziś mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem maślanki na świeżych drożdżach które wcześniej były mrożone, zapraszam do zapoznania się z przepisem 👄
składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka świeżych drożdży wcześniej odmrożonych,
- 3 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka maślanki,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 4 jabłka,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
cynamon:
- 3 łyżki cukru,
- 1 laska cynamonu
kruszonka:
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 6 łyżek cukru,
- 5 łyżek mąki pszennej
wykonanie:
Przygotować potrzebne nam składniki, do miski wsypać mąkę i cukier następnie dodać żółtka oddzielając białka ( białka można wykorzystać na przykład do kokosanek lub bezików ), wlać olej oraz lekko podgrzaną maślankę i wlać dowolny aromat, można także dodać szczyptę drobnej soli następnie przełożyć odmrożone dzień wcześniej wyjmując je z zamrażarki wieczorem. Wszystkie składniki wyrobić ręką lub za pomocą miksera z hakami do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników ciasto musi mieć konsystencję mocno gęstej śmietany
Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, wierzch ciasta wyrównać - rozciągnąć po całości a następnie na wierzchu ułożyć jabłka obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone w ósemki. Na wyłożone jabłka wysypać przygotowany cynamon z cukrem czyli cukier wsypać do miseczki a na cukier zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej laskę cynamonu ( użyłam laski z smaknamiare.pl i całość wymieszać
Na już przygotowane ciasto z jabłkami i wysypane cynamonem wysypać przygotowaną kruszonkę do miski dodać masło o temperaturze pokojowej wsypać cukier oraz mąkę i wszystko wymieszać łyżką do czasu aż wszystkie składniki połączą się w ładną sypką kruszonkę. Tak przygotowane ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę w zależności od temperatury w mieszkaniu ( Uwaga ciasta drożdżowe nie lubią przeciągów ). Jak już ciasto podwoiło swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się góry ciasta i tak zwanego suchego patyczka 5 minut przed końcem nakryć folią aluminiową aby dopiec w całości, upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku do lekkiego przestygnięcia, następnie ciasto wyjąć na deskę z papierem bez blaszki aby nie zaparowało od dołu
Ostygnięte ciasto gotowe jest do spożycia wyszło bardzo smaczne a co najważniejsze nie jest suche lecz fajnie wilgotne a dodanie twardych kwaskowych jabłek świetnie skomponowało się ze słodkawym ciastem. Takie drożdżowe idealnie nadaje się do zimnego mleka lub gorącego kakao dodatkowo po mimo że jest z jabłkami można przed podaniem posmarować ulubionym dżemem lub konfiturą
Komentarze
Prześlij komentarz