Zupa z selera naciowego
Powiem wam w tajemnicy że zakochałam się w tej zupie od pierwszego spróbowania i na pewno nie będzie to ostatni raz kiedy ją ugotowałam, nie lubimy zup kremów dlatego ugotowałam ją według siebie czyli normalnie z ziemniakami czyli po swojemu tak jak lubimy zupy. Pogoda dziś nie rozpieszcza jest pochmurnie i pada także jakość zdjęć też nie najlepsza 😓😓😓😓
składniki:
- 2 kości schabowe wieprzowe na zupę,
- 1 średnia marchew,
- 6 - 8 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 opakowanie selera naciowego 400 g,
- 1 średnia cebula,
- 2 - 3 łyżki oleju,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- 0,5 dużego pęczka kopru,
- 0,5 kubka 330 g śmietany 18 %,
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 mała garść liści selera,
- 1 mały kawałek pora,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 1 kostka rosołowa ( można pominąć )
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte kości schabowe lub inne dowolne mięso na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach a w międzyczasie zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy wsypać przyprawę uniwersalną i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości ziemniaków a w trakcie gotowania się wywaru z ziemniakami dodać ziela angielskie i liść laurowy. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować selera naciowego, na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz seler pokrojony w dowolną kostkę i wszystko podsmażać cały czas mieszając w trakcie smażenia dodać również czosnek pokrojony drobno i również podsmażyć. Gdy ziemniaki w wywarze na zupę są już miękkie dodać podsmażony seler oraz kostkę rosołową i gotować na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas mieszając zupę
Jak już dodany seler jest wystarczająco miękki i zmienił swój kolor w trakcie gotowania wtedy dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki chwilkę pogotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli przełożyć ją do salaterki i dodać gorący wywar z zupy wymieszać całość do czasu aż ze śmietany nie będzie grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy i zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować
Po zagotowaniu się zupy ze śmietaną doprawić według swego smaku a następnie dodać świeży koper pokrojony drobno, zamieszać i lekko zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i doprawić szczyptą świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Ugotowaną zupę można podawać z kromką chleba lub ulubioną bułką, zupa wyszła tak smaczna że nie spodziewałam się aż takiego efektu, smaku nie umiem opisać po prostu musicie ugotować aby się przekonać jak dla mnie mega smaczna. Jeżeli ktoś z państwa nie toleruje śmietany można ją pominąć i ugotować czysta taką rosołową
Komentarze
Prześlij komentarz