Zupa z pieczarki brunatnej z ziemniakami
A więc tak jestem już w domu dlatego jak tylko wróciłam od razu ugotowałam zupkę z pieczarki brunatnej i tak córka by nie jadła ponieważ ona nie jada zup z grzybami ale za to mąż zachwycony bo uwielbia pieczarkową w sumie on w ogóle jest zupo maniakiem 😂😂 ale ja również wolę zupy bardziej nimi się najadam niż drugim daniem
składniki:
- 1 porcja rosołowa,
- 1 średniej wielkości marchew,
- 1 mały por,
- 500 g pieczarki brunatnej,
- 1 mały kawałek korzenia selera,
- 8 - 10 średnich ziemniaków,
- 1,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,
- 1 kostka rosołowa ( można pominąć ),
- 0,5 pęczka świeżego kopru i natki pietruszki,
- 0,5 dużego kubka śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki masła
wykonanie:
Na samym początku do garnka wlać 1 litr i 800 ml wody, dodać umytą porcję rosołową lub dowolny kawałek mięsa, marchew pokrojoną dowolnie oraz kawałek korzenia selera całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji w międzyczasie gdy się gotuje zdjąć powstałe szumowiny i wsypać przyprawę ziarenka smaku. Jak już mięso na porcji jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wkroić pora dowolnie i na wolnym ogniu gotować do ich miękkości. W czasie gdy wywar się gotuje na patelnię przełożyć masło roztopić je i dodać pieczarkę brunatną bez nóżek nie obierać jej jedynie oczyścić przy blaszkach z takiego widocznego kożuszka, podsmażyć je do czasu puszczenia przez pieczarki soku
Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze są już miękkie wtedy wyjąć z niego porcję rosołową na talerzyk a do wywaru przełożyć z całą zawartością z patelni usmażone pieczarki zamieszać i chwilkę przez jakieś 5 minut pogotować na bardzo wolnym ogniu dodając kostkę rosołową można ja pominąć ja dodaję czasami dla lepszego smaku zupy, po wyznaczonym czasie dodać do zupy pokrojony drobniej koper oraz natkę pietruszki i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować śmietanę czyli przełożyć ją z kubka do salaterki wsypać cukier i dodać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, całość dokładnie wymieszać łyżką do czasu aż nie będą widoczne grudki śmietany
Przygotowaną wcześniej śmietanę z cukrem wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana nie zważyła się, następnie zwiększyć ogień pod garnkiem i całość ze śmietaną pogotować przez 2 minuty cały czas mieszając. Na sam koniec gotowania się zupy dodać świeżo zmielony pieprz naturalny który nadaje smaku pieczarkom, ugotowaną zupę zdjąć z ognia i pozwolić na to aby chwilę postała w spokoju wtedy naciągnie smakiem grzybów i reszty dodanych składników. Jeżeli ktoś nie lubi ani śmietany ani zieleniny można pominąć ja na przykład nie wyobrażam sobie zup bez dodatku zieleniny
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna aż brali dolewki i powiem wam że z pieczarki brunatnej jest smaczniejsza zupa niż z pieczarki białej a dodanie śmietany kwaśnej 18 % sprawiło to że zupa ma fajny kwaskowaty smak no i oczywiście świeżo zmielony pieprz także zrobił swoją robotę. Tak że polecam serdecznie ugotowanie pieczarkowej właśnie z tej pieczarki jeżeli nie lubicie z ziemniakami równie dobrze możecie ją ugotować z makaronem u mnie w domu jednak wolimy pieczarkowe z ziemniakami chociaż z makaronem też nie pogardzimy
Ja tam uważam, że dzień bez zupy, to dzień do d.....py!
OdpowiedzUsuńdokładnie tak
Usuń