Zupa rosołowa z ryżem i makaronem drobnym
Co powiecie na zupkę szybką w przygotowaniu ? która jest lekkostrawna a przede wszystkim szybka w przygotowaniu no i oczywiście z lat mego dzieciństwa a to dlatego ponieważ jest ugotowana na kurzych łapkach co dla większości w tych czasach jest nie do pomyślenia ale od razu uprzedzę wasze pytania, mylicie się i to bardzo kto z was nigdy nie doznał biedy ten nie zrozumie co mam na myśli
składniki:
- 15 sztuk łapek drobiowych,
- 2 mniejsze korzenie pietruszki,
- 1 średnia marchew,
- 1 mały kawałek pora,
- 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 1 mały korzeń selera,
- 2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 3/4 szklanki makaronu muszelki z LUBELLA,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy duży,
- 0,5 pęczka natki pietruszki
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte i oczyszczone z pazurków łapki wkroić dowolnie marchew, korzenie pietruszki, korzeń selera oraz pora liście a następnie wsypać przyprawę uniwersalną. Całość zagotować zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości łapek oraz warzyw w międzyczasie delikatnie zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny i wtedy dodać kostki magii oraz ziela angielskie oraz liść laurowy podzielony na mniejsze części. A gdy łapki są już wystarczająco miękkie wtedy je wyjąć do salaterki ( można ogryzać 😂😂 jeżeli ktoś lubi u mnie dzieci i mąż uwielbiają ). Po wyciągnięciu z wywaru rosołowego łapek wsypać ryż i gotować na bardzo wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas przemieszać aby ryż nie przystał do dna garnka
Gdy ryż w wywarze jest już miękki wtedy wsypać drobny makaron dowolnego kształtu ja dałam muszelki malutkie i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości makaronu, doprawić według swego smaku jeszcze przyprawą uniwersalną i dolać 1 litr przegotowanej wody ponieważ w trakcie gotowania się wywaru z samymi łapkami woda wyparuje. Jak już makaron jest wystarczająco miękki wtedy dodać opłukane i pokrojone drobniej liście natki pietruszki zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną pyszną zupkę rosołową z ryżem i makaronem przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Jeżeli ktoś z państwa nie toleruje łapek drobiowych może taką zupkę ugotować sobie na dowolnym ulubionym przez siebie mięsie, ja po prostu raz że uwielbiamy łapki a dwa bardzo lubię wracać wspomnieniami do lat dzieciństwa kiedy dziadek a później mama właśnie takie zupki gotowali, dodawali jeszcze czasami do takiej zupy kilka ziemniaków, jeśli ktoś woli rzadszą zupę wtedy makaronu dodać również pół szklanki
Komentarze
Prześlij komentarz