Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa pomidorowa z ziemniakami i zacierką

Lubicie zupy ? mam dla was mój przepis na pomidorową inaczej a mianowicie ugotowaną ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziemniaków i zacierek z mąki, jedliście tak może ? jeżeli nie to serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim osobistym przepisem

składniki:

  • 1 porcja rosołowa,
  • 2 kości schabowe na zupę,
  • 1,5 średniej wielkości marchewki,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 mały kawałek korzenia selera,
  • 1 mały por,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 3 średnie pomidory malinowe,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki świeżego lub mrożonego kopru,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru

zacierki:

  • 5 łyżek mąki,
  • 4 łyżki wody

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umytą porcję rosołową oraz kości schabowe dostosowane do zup następnie dodać marchew i korzeń pietruszki oraz seler pokrojone dowolnie można również zetrzeć na tarce jarzynowej, po dodaniu warzyw wsypać przyprawę uniwersalną, suszone warzywa oraz wkroić liście pora. Całość zagotować i zmniejszyć ogień pod garnkiem, gotując na wolnym ogniu zebrać delikatnie powstałe w czasie gotowania szumowiny gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na dodanych porcjach i kościach schabowych

Jak już mięso jest wystarczająco miękkie w sumie nie musi być bardzo miękkie bo chodzi o wywar, z gotującego się wywaru z warzywami wyjąć porcję i kości schabowe na salaterkę a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości a w międzyczasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze wtedy przygotować zacierkę. Do salaterki wsypać mąkę i wlać wodę za pomocą widelca wymieszać do połączenia się składników. Gdy ziemniaki są już miękkie wtedy widelec zamoczyć w wywarze a następnie nabierać małe porcje ciasta zacierkowego i wkładać do wywaru, Po dodaniu ostatniej porcji zacierek chwilę pogotować na bardzo wolnym ogniu

Jak już zacierki z ziemniakami w wywarze są miękkie wtedy na patelnię dodać masło roztopić go a na roztopione masło dodać sparzone ze zdjętą skórką i pokrojone drobniej pomidory chwile je podsmażyć do zrobienia się z nich tak zwanej pulpy, podsmażone pomidory wlać do gotującego się na bardzo wolnym ogniu wywaru na zupę i wsypać majeranek, zamieszać i lekko gotować a w trakcie gotowania dodać ziela angielskie i liść laurowy, dodać także koper oraz natkę pietruszki zamieszać i pogotować przez około 5 minut na wolnym ogniu doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, jeżeli ktoś z państwa woli kwaśniejszą pomidorową wystarczy dodać niewielką ilość kwasku cytrynowego. W czasie gotowania przygotować śmietanę z cukrem i gorącym wywarem od zupy, wlać ją do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, lekko zagotować i zdjąć z ognia

Zazwyczaj pomidorową gotuję z ryżem lub makaronem ale powiem szczerze ta wersja z ziemniakami również jest smaczna no i doprawiona tak jak lubimy na takie upały jakie obecnie mamy taka pomidorowa ze świeżych pomidorów lekko kwaskowata jest rewelacyjna. Jeżeli ktoś jeszcze takiej nie jadł to serdecznie zachęcam do ugotowania właśnie z ziemniakami będziecie mile zaskoczeni. Jeżeli ktoś z państwa nie toleruje z jakiegoś powodu zieleniny można ją pominąć ja nie wyobrażam sobie zup bez dodatku zielonej włoszczyzny


Komentarze

Popularne posty