Zupa pieczarkowa z makaronem
Dzień dobry dziś mam dla was propozycję obiadową w formie zupy lubicie ? jeżeli tak to z wielka przyjemnością podam wam przepis na szybką zupę pieczarkową z makaronem, my osobiście wolimy z ziemniakami ale dziś chciałam spróbować właśnie z makaronem
składniki:
- 2 porcje rosołowe małe,
- 12 sztuk średnich pieczarek,
- 1 średnia marchew,
- 4 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 2 połówki liści pora,
- 2 małe korzenie pietruszki,
- 1 mały kawałek korzenia selera,
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 1 zupa pieczarkowa w proszku 44 g,
- 25 g masła,
- 200 g makaronu drobne muszelki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 100 g śmietany 30 %
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody i dodać do niej umyte porcje rosołowe, marchew oraz korzenie pietruszki i selera pokrojone dowolnie a także liście pora pokrojone jak kto woli, wsypać ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcjach a w trakcie gotowania zebrać powstałe szumowiny, w czasie gdy wywar z porcjami i warzywami się gotuje przygotować produkty potrzebne do zupy czyli zupę w proszku, makaron oraz śmietanę. Jak już mięso na porcjach jest miękkie wyjąć je z wywaru i pozostawić do ostygnięcia zaś do wywaru wsypać makaron jeżeli ktoś woli rzadszą zupę wtedy dodać mniej makaronu wsypać również przyprawę uniwersalną według swego smaku, całość gotować do niepełnej miękkości makaronu a w czasie gotowania się całości na wolnym ogniu przygotować pieczarki oczyścić je bez nóżek no chyba że ktoś je lubi, pokroić kto jak woli i na patelnię dodać masło rozpuścić go następnie przełożyć przygotowane pieczarki i obsmażyć je na lekko brązowy kolor ( bardzo przepraszam za jakość zdjęć no ale pogoda jest jaka jest nie moja wina )
Gdy makaron w wywarze jest już prawie miękki wtedy z patelni przełożyć całą zawartość smażonych pieczarek i pogotować na wolnym ogniu przez jakieś 15 - 20 minut, w czasie gdy całość z dodanymi pieczarkami się gotuje wtedy od kości z porcji oczyścić mięso i dodać je do gotującej się zupy. Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy z pieczarkami wlać przygotowaną czyli rozprowadzoną z wodą zupę w proszku i jeszcze chwilę pogotować następnie dodać pokrojoną drobniej natkę pietruszki lekko zagotować a po zagotowaniu się zupy z pietruszką wlać śmietanę trzydziestoprocentową zamieszać chwilkę zagotować a następnie zdjąć z ognia
Ugotowaną pyszną zupę pieczarkową przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym czarnym. Taka zupa pieczarkowa z makaronem może nie jest tak syta jak zupa z ziemniakami ale równie smacznie smakuje, ja na co dzień nie używam zup w proszku ale akurat do pieczarkowej lubię dodać tylko wtedy patrzę aby była od sprawdzonego producenta więc proszę mnie nie hejtować że zupy w proszku to sama chemia po prostu daję ją tylko dlatego że ma intensywny aromat pieczarek można do pieczarkowej dodać zupę w proszku grzybową jeszcze bardziej wtedy pachnie
Komentarze
Prześlij komentarz