Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa kukurydziana

Witajcie to znowu ja, tak wiem zapewne  już was nudzę ale nie mogłam się oprzeć pomysłem na zupę kukurydzianą którą wymyśliłam w sekundzie, może spodoba wam się pomysł na smaczną i pożywną zupkę kukurydzianą. Gdy o takiej zupie pomyślałam w duchu mówię sobie pewnie będzie nic nie warta a tu miłe zaskoczenie zupa godna polecenia

składniki:

  • 3 kości żeberkowe na zupę,
  • 1 średnia marchewka,
  • 8 - 10 średnich ziemniaków,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kostki rosołowe ( można pominąć ),
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 60 g mieszanki warzywnej paski,
  • 2 - 3 łyżki oleju,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 5 łyżek śmietany 18 %,
  • 2 puszki kukurydzy 285 g bez zalewy - 340 g netto,
  • 1 mała cebula,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 1 litr i 800 ml wody dodać opłukane kości żeberkowe specjalne do zupy lub porcję rosołową czy kto na jaki ma ochotę kawałek mięsa oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach a w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Po tym czasie jak już mięso miękkie wyjąć je do ostygnięcia a do wywaru mięsnego przełożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i dodać warzywa paski, ziela angielskie, liście laurowe oraz kostki rosołowe lub dowolna ulubioną przyprawę uniwersalną i gotować do miękkości ziemniaków. W czasie gdy wywar gotuje się na wolnym ogniu z ziemniakami przygotować jedną puszkę kukurydzy a mianowicie na patelnię wlać olej rozgrzać go a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją na lekko brązowy kolor, do podsmażonej cebuli dodać puszkę kukurydzy bez zalewy i również podsmażyć a w czasie podsmażania dodać pokrojony w drobna kostkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek, całość podsmażyć przez 2 minuty

Jak w gotującym się wywarze rosołowym ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy dodać oskubane z kości mięso oraz przygotowaną podsmażoną z cebulką i czosnkiem kukurydzę i całość gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 20 minut do czasu zmiękczenia się kukurydzy. Gdy kukurydza jest już miękka w zupie wtedy doprawić zupę do smaku przyprawą uniwersalną a następnie dodać pokrojoną świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko pogotować przez 5 minut a w międzyczasie przygotować drugą kukurydzę ze śmietaną do zupy czyli tak : do miski przełożyć kukurydzę bez zalewy dodać śmietanę i całość zmiksować za pomocą BLENDERA a na papkę, następnie dodać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy aby zahartować śmietanę z kukurydzą. Do gotującej się zupy wlać śmietanę z kukurydzą szybkim ruchem łyżki zamieszać i delikatnie zagotować, ugotowaną zupę zdjąć z ognia


Ugotowaną przepyszną i bardzo sycącą zupę kukurydzianą można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym świetnie razem się komponują. Nie spodziewałam się że wyjdzie mi aż tak pyszna zupa ze zwykłej kukurydzy z puszki żebyście widzieli moją minę podczas jej spożywania jakież było moje zaskoczenie na jej smak, po prostu według mnie ta zupa to totalna petarda na którą zachęcę każdego kto jeszcze nie jadł tak smacznej zupy

Komentarze

Popularne posty